Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandr Lukaşenko a inaugurat centrala nucleară de la Astraveţ

jurnaltv.md
Belarus Aleksandr Lukasenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a inaugurat sâmbătă o centrală nucleară a cărei construire a fost vehement contestată de unele ţări vecine din cauza îngrijorărilor legate de siguranţa instalaţiei, transmite Reuters.

Construită de compania rusă de stat Rosatom şi finanţată de Moscova printr-un împrumut de 10 miliarde de dolari, centrala se află în apropiere de oraşul Astraveţ, în regiunea de vest Hrodno, şi doar la 50 km distanţă de Vilnius, motiv pentru care Lituania s-a opus vehement ridicării sale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Raed Arafat: ‘Petrecerile, aniversările și sărbătorile sunt interzise. Poliția are baza legală ca să dea amenzile pe tulburarea liniștii publice’

'Acesta este un moment istoric. Ţara va deveni o putere nucleară', a spus Lukaşenko în discursul transmis de televiziunea naţională. 'Centrala nucleară de la Astraveţ este un nou pas spre viitor, spre asigurarea securităţii energetice a statului', a adăugat el.

Belarusul a început operarea centralei în această săptămână, determinând Lituania să-şi suspende schimburile comerciale cu ţara vecină.

Letonia a anunţat joi că a reluat importurile de energie din Rusia via statele baltice, importuri ce fuseseră suspendate din cauza îngrijorărilor că o parte din electricitate a fost produsă la centrala de la Astraveţ.

Construirea acestei instalaţii nucleare este un subiect de controversă şi printre belaruşi, care au suferit foarte mult în urma catastrofei nucleare de la Cernobîl în 1986.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Oamenii nu înțeleg, specialiștii nu le explică, nici guvernul. Nu e suficient să ai masca pe gură, poate doar să te protejezi pe tine’

Andrei Sannikov, un opozant belarus care a fost încarcerat după ce a candidat împotriva lui Lukaşenko în 2010, a scris pe Twitter că centrala este o 'armă geopolitică' pentru preşedintele belarus şi pentru Kremlin împotriva Uniunii Europene, şi 'un pericol radioactiv pentru Belarus şi Europa'.

Inaugurarea centralei de la Astraveţ survine în contextul în care Belarusul a fost zguduit de proteste de masă şi de greve după alegerile prezidenţiale de la 9 august, care i-au adus lui Lukaşenko al şaselea mandat şi la care opoziţia a acuzat fraude de proporţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.