Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Kremlin: Aleksei Navalnîi a fost recompensat pentru 'curajul imens' de a i se opune lui Vladimir Putin

dw.com
Aleksei Navalnii

Politicianul rus de opoziţie şi activistul anticorupţie Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European, a anunţat conducerea legislativului comunitar.

Vicepreşedinta PE Heidi Hautala a anunţat laureatul în hemiciclul de la Strasbourg miercuri după-amiază, în urma unei decizii a Conferinţei preşedinţilor, formate din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice.

"Parlamentul European l-a ales pe Aleksei Navalnîi drept câştigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupţiei regimului lui Vladimir Putin şi, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale şi al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor şi la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit şi aruncat în închisoare", a declarat preşedintele PE David Sassoli, citat într-un comunicat al instituţiei.

"Prin acordarea premiului Saharov lui Aleksei Navalnîi, recunoaştem curajul său personal imens şi reiterăm sprijinul ferm al PE pentru eliberarea sa imediată", a adăugat el.

"Anul acesta, premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării. Aleksei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulţi ani pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale în ţara sa. Acest lucru l-a costat libertatea şi aproape viaţa. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia", a declarat la rândul său vicepreşedinta Heidi Hautala.

Aleksei Navalnîi este un om politic al opoziţiei ruse, activist anticorupţie şi adversar politic major al preşedintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internaţională prin organizarea de manifestaţii împotriva preşedintelui Putin şi a guvernului său, prin participarea la alegeri şi prin apelurile la reforme împotriva corupţiei din Rusia.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit şi a petrecut mai multe luni în convalescenţă la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi jumătate, din care rămân încă peste doi ani.

Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranţă, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârşitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistenţă medicală.

În iunie 2021, o instanţă rusă a scos în afara legii birourile reţelei regionale a lui Navalnîi şi Fundaţia Anticorupţie a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste şi nedorite de către autorităţile ruse.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic şi a disidentului politic Andrei Saharov, iar premiul este în valoare de 50.000 de euro.

Anul trecut, PE a acordat premiul opoziţiei democratice din Belarus, reprezentată de Consiliul de coordonare, o iniţiativă a "femeilor curajoase", precum şi a unor personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.