Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ 11% din copiii români se nasc prematur din cauza fumatului, alcoolului și stresului

alerta

Mai mult de 11 % dintre copiii români se nasc prematur, iar de multe ori stilul de viață dezordonat al mamei este cauza principală. Fumatul, consumul de alcool și stresul sunt factori importanți care împiedică femeia să ducă sarcina până la capăt. Din păcate, doar unii dintre prunci ajung să fie tratați în condiții corespunzătoare și să fie salvati.

1 din 11 copii vin pe lume înainte de termen, iar 60% dintre nașterile prematre au cauze medicale care țin de mama sau de copil. În aceste situații femeia este cea care poate să elimine din factorii de risc, adică să nu mai fumeze, să nu consume alcool și să manace sanatos″. Doctor Adriana Dan, medic neonatolog Spitalul Universitar: “Să renunțe imediat la fumat”

Un alt factor important de care o femeie insarcinată trebuie să țină cont este stresul zilnic. Este cunoscut faptul că acesta crește după ce află că este gravidă, dar trebuie să găsească soluții care să-i distragă atentia.

Dana Jipa, mamă: ″Important e să ai pe cineva aproape, un medic”

Psiholog: ′’Să iasă să se plimbe, să asculte muzică, însă dacă este ceva mai grav să vorbească cu un specialist.″

Varsta înaintată reprezintă un alt factor de risc, spun doctorii. O femeie a născut la 43 de ani, iar sarcina a fost una cu probleme.

Lenuța Doboș, mamă: “Pe la 5-6 luni am început să fac tensiune, am luat tratament și după aia nu scădea și m-a ținut sub supraveghere aproximativ o lună, apoi am născut, eram păzită zi de zi, control de 2 ori pe zi”.

Copilul a stat 3 luni în incubator, iar acum este bine. Din păcate, spitalele nu au suficiente incubatoare pentru câți bebeluși se nasc la noi înainte de termen, iar deocamdată Ministerul Sănătății nu pare preocupat de această problemă, conform ProTV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.