Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Comisia SIPA a intrat în arhiva serviciului secret. Ce speră să găsească parlamentarii

breaking news

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA au intrat în arhiva serviciului secret! Parlamentarii vizitează miercuri după-amiază această arhivă şi nu vor avea nicio restricţie având în vedere calitatea de senatori sau deputaţi, a informat preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, informează agerpres.ro.

"E vorba de o regulă valabilă pentru orice persoană care a solicitat accesul într-o zonă care este clasificată ca zonă de securitate în sensul în care faci dovada calităţii oficiale în care soliciţi accesul, că ai un angajament de confidenţialitate, în sensul că ţi s-au adus la cunoştinţă normele incidente, faptul că ai o serie întreagă de restricţii în ceea ce priveşte accesul, vizionarea unor documente, fotocopierea, scoaterea lor, deteriorare, modificare, distrugere şamd şi că ţi-ai luat angajamentul că nu vei divulga informaţii. Ar fi profund anormal să transformăm o zonă de securitate într-un soi de bibliotecă publică în care oricine vine şi ia informaţii şi eventual le foloseşte. (...) Corespondenţa dintre Parlament şi Ministerul Justiţiei şi ANP s-a efectuat deja şi ni s-a transmis că nu există niciun fel de restricţie ca parlamentari. (...) Ar fi aberant şi absolut inacceptabil să ni se se interzică accesul la informaţii din spaţiul public", a afirmat Şerban Nicolae, la finalul şedinţei comisiei. 

El şi-a exprimat speranţa ca, în viitor, publicul să aibă acces la arhivă, la informaţiile care nu pot afecta viaţa privată a vreunei persoane. 

"Poate că odată, aşa mi se pare mie normal, o să aibă acces publicul la asemenea informaţii, mai ales la cele care nu pot afecta viaţa privată. (...) Eu mi-am dorit să fie presa de faţă măcar la ceea ce vedem şi noi, pentru că nu se pune problema ca vreunul din membrii comisiei să răsfoiască documente sau să deschidă pe acolo vreun calculator, dacă or fi, sau să cerceteze date sau informaţii, ci doar dorim să ne documentăm în legătură cu spaţiul în care se află arhiva, căile de acces, măsurile de securitate, eventuale alte aspecte interesante. (...) În principal, presa nu are acces, practic opinia publică nu are acces în asemenea zonă. Eu sper să finalizăm activitatea acestei comisii eventual şi cu un asemenea rezultat, în sensul că ce nu afectează viaţa privată a unor persoane (...) să poată fi adus la cunoştinţă publică", a adăugat Nicolae. 

El a explicat că scopul anchetei este de a stabili dacă în contextul desfiinţării SIPA informaţiile stocate "au fost folosite pentru a exercita acte de presiune". 

"Dacă în contextul desfiinţării acestei instituţii, înainte sau după, informaţiile stocate, strânse de-a lungul timpului la acest fond documentar au fost folosite pentru a exercita acte de presiune, de constrângere faţă de principalii actori ai actului de Justiţie din România. Judecătorii şi procurorii, în primul rând, ca magistraţi direct implicaţi, sunt interesaţi să ştie dacă actul de Justiţie a fost vătămat, dacă justiţiabilii au avut sau nu parte de acte de injustiţie cu ocazia unor acţiuni în sistemul judiciar românesc. (...) Să vedem dacă a existat o formă de poliţie politică, dacă s-a constituit un fond documentar şi de informaţii în legătură cu judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, demnitari, cu orice alte persoane de interes, în sensul prejudicierii actului de Justiţie. În sensul de a folosi asemenea informaţii pentru a determina judecători, procurori, politicieni, personal din sistemul judiciar românesc să facă sau să nu facă ceva în legătură cu serviciul, să deturneze actul de Justiţie, să producă eventuale acte de corupţie, acte de persecuţie şamd. Dacă aşa ceva s-a întâmplat în România, lucrurile trebuie lămurite, în principal, pentru a nu se repeta şi, în secundar, pentru ca cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere", a susţinut Şerban Nicolae. 

Senatorul PSD a spus că doreşte să afle de ce în interiorul arhivei se află un aparat de copiere. 

"Nici acum nu s-a lămurit de ce s-a dus acolo un aparat de copiere, din moment ce era în discuţie doar o inventariere a documentelor, o clasificare pe categorii, o sistematizare a arhivei aşa cum s-ar face la orice depozit de documente. (...) Aş vrea să ştiu şi eu cine a decis şi care ar fi fost justificarea. Prima suspiciune ar fi că cine a avut acces în interior ar fi putut să copieze documente, să sustragă în felul ăsta informaţii fără ca cineva să observe că s-a umblat la ele pentru că documentele originale rămâneau pe loc", a punctat Şerban Nicolae.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.