DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alertă de securitate la Casa Albă - Congresul anchetează acordarea unor acreditări de acces la informații clasificate unor apropiați ai lui Donald Trump

trump, casa alba

Casa Albă a emis acreditări în domeniul secretului Apărării unor consilieri apropiaţi lui Donald Trump - în pofida unor avize defavorabile -, dezvăluie o puternică comisie din Congres, relansând controversa cu privire la riscuri la adresa securităţii naţionale în cadrul administraţiei americane, relatează AFP potrivit news.ro.

”Aproximativ 25 de persoane au obţinut abilitări în secretul apărării sau autorizaţii de acces la informaţii care ating securitatea naţională, în pofida unor avize nefavorabile”, a anunţat luni Comisia de Control din cadrul Camerei reprezentanţilor, care a făcut publică mărturia lui Tricia Newbold, o angajată a Executivului prezentată drept o ”avertizoare de integritate”.

Aceste 25 de persoane nu sunt identificate, însă Comisia a reclamat Casei Albe informaţii cu privire la procesul de abilitare a mai multor colaboratori - inclusiv a fiicei preşedintelui Donald Trump, Ivanka, sau a soţului ei, Jared Kushner.

Citește și: Rareş Bogdan a 'explodat' când a aflat de falimentul Realitatea TV: 'E o mizerie de nedescris şi o mare lovitură dată presei'

Jared Kushner, un influent consilier al socrului său, a beneficiat mult timp de o acreditare temporară care-i permite un acces la informaţiile cele mai delicate.

Cererea parlamentarilor îl vizează, de asemenea, pe consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton, pe unul dintre predecesorii săi - Michael Flynn - şi pe fostul consilier prezidenţial Rob Porter.

Acesta din urmă a lucrat timp de luni de zile fără să fi obţinut unda verde completă din partea serviciilor de securitate. El a plecat din post în februarie 2018, după ce a fost acuzat de violenţe conjugale.

Michael Flynn a pledat vinovat la acuzaţia că a minţit şi nu şi-a dezvăluit discuţia cu fostul ambasador rus la Washigton Serghei Kisliak după alegerea lui Donald Trump.

Numele lui Flynn şi Kushner au apărut în ancheta procurorului special Robert Mueller care a conchis că nu există elemente care să probeze o coordonare între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi Rusia în 2016.

Newbold, care lucrează de 18 ani în serviciile administrative ale casei Albe, a fost audiată la 23 martie în Comisie, a anunţat preşedintele democrat al acesteia Elijah Cummings.

Însărcinată cu autorizaţiile de securitate în cadrul serviciului personalului, Tricia Newbold a avertizat ”contra riscurilor grave la adresa securităţii a căror martoră a fost în ultimii doi ani”, subliniază Cummings într-o scrisoare adresată Casei Albe.

Administratoarea a evocat ”un larg evantai de probleme susceptibile să descalifice (solicitantul), inclusiv o influenţă străină, un conflict de interese, un comportament personal îngrijorător, probleme financiare, un consum de droguri şi un comportament criminal”.

Astfel, împreună cu un coleg de-al său, ea a emis un aviz defavorabil cu privire la un oficial de rang înalt de la Casa Albă, deoarece ”verificarea antecedentelor a dezvăluit factori descalificanţi importanţi, cu privire la o influenţă străină, activităţi externe şi un comportament personal”.

Abilitarea a fost, cu toate acestea, emisă de către superiorul ierarhic al lui Newbold, Carl Kline.

În faţa aleşilor, ea a declarat că înţelege că avizele sale pot fi infirmate şi şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la faptul ”că aceste decizii au fost luate fără o analiză suficientă, documentare sau înţelegerea globală a riscurilor induse”.

Citește și: BREAKING: Curtea de Apel Bucureşti a decis intrarea Realitatea TV în FALIMENT

Newbold şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de numărul mare de acreditări temporare emise pe perioade îndelungate, cu privire la ”informaţii sensibile compartimentate” (SCI) - cel mai înalt nivel de abilitare. Mai multe dintre aceste autorizări temporare au fost până la urmă revocate, a subliniat ea.

Ea a declarat că a fost supusă unor represalii din partea superiorilor săi, din cauză că a emis aceste refuzuri, şi anume o concediere fără plată pe o perioadă de 14 zile la sfârşitul lui ianuarie.

Comisia intenţionează să-l citeze să se prezinte la audieri pe Carl Kline, pentru a-l interoga pe tema ”tratării avizelor de abilitare în secretul Apărării în timpul mandatului său şi cu privire la relaţiile sale cu avertizoarea de integritate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.