Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă declanșată de premierul Serbiei: Se teme de instabilitatea din Balcani

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Instabilitatea din Balcani este "singura teamă" a premierului sârb, Aleksandar Vucic, care a reiterat miercuri, pentru AFP, angajamentul său pentru calea europeană, în pofida ostilităţii unei părţi a populaţiei sârbe faţă de UE. "Nu mi-e teamă de viitor în plan economic. Singura mea teamă este instabilitatea regională", a declarat Vucic, în timpul unui interviu oferit înainte de vizita sa în Franţa, miercuri şi joi.

El a reiterat că ţara sa se va opune oricărei aderări la ONU a Kosovo, a cărei independenţă autoproclamată în 2008 este recunoscută de circa o sută de ţări, însă respinsă de Belgrad, cu susţinerea Moscovei. Totuşi, există deja "o mai mare încredere" între cele două părţi, a dat Vucic asigurări. "Nu consider" relaţiile dintre Belgrad şi Pristina "cea mai mare problemă a Balcanilor", a spus el, exprimându-şi îngrijorarea în legătura cu "relaţiile dintre sârbi şi bosniaci" pe de o parte şi relaţiile dintre "croaţi şi cu unii, şi cu alţii", pe de altă parte.

Vucic a declarat că visul său este "o uniune vamală cu toate ţările din Balcani". "O asemenea uniune nu va fi Iugoslavia", a dat el asigurări, la 25 de ani după conflictele în care au murit 130.000 de oameni. Reales în aprilie, Aleksandar Vucic şi-a reiterat ataşamentul pentru procesul de aderare la UE. "Conducerea politică a Serbiei consideră că aceasta este cea mai bună cale pentru ţara noastră", a explicat Vucic, insistând asupra importanţei economice a UE şi întreprinderilor sale în Serbia. "Însă, pe de altă parte, o majoritate (a sârbilor) cred că UE dăunează interesului nostru naţional", a recunoscut el. Potrivit sondajelor, un pic mai puţin de un sârb din doi ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce popularitatea aliatului său tradiţional rus rămâne foarte puternică.

"Obiectivul nostru strategic este să devenim membru al UE. Nu înseamnă a fi în două luntri, cum spun unii.(...) Da, ne-ar plăcea să rămânem în termeni buni cu Rusia", a adăugat totodată Vucic. După ce şi-a început cariera pe lângă ultranaţionalistul Vojislav Seselj, în anii 1990, Aleksandar Vucic a devenit liderul de centru-dreapta care a preluat puterea în 2012, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.