DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ALERTĂ - Dosar la DIICOT: Sistemul electronic de atestare a şoferilor, accesat ilegal

DIICOT

Sistemul electronic al Ministerului Transporturilor, folosit pentru acreditarea şoferilor de pe mijloacele de transport în comun, a fost accesat în mod ilegal sâmbătă, 17 august, de persoane necunoscute. Situaţia a generat întârzierea examinărilor pentru atestatul auto, de sâmbătă, de la Timişoara.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş au confirmat, pentru STIRIPESURSE.RO, că sistemul a fost accesat ilegal, un dosar penal ca urmare a acestei situaţii fiind înregistrat la DIICOT - Structura centrală.

Până la ora publicării acestui articol, reprezentanţii DIICOT nu au oferit informaţii despre dosarul penal.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, aproximativ 150 de persoane au fost afectate de anularea examinărilor de la Timişoara. Programul a fost prelungit până seara pentru ca toţi participanţii să poată fi exameninaţi pentru atestatul ARR.

Potrivit art. 360 din Codul Penal, "(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani."

Potriivt art. 362, "fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."

___

*Notă: Într-o variantă anterioară, articolul preciza, în mod eronat, că sistemul electronic accesat aparţine Poliţiei Române. Iniţial, IPJ Timiş a confirmat că este vorba despre sistemul electronic al MAI, abia ulterior situaţia fiind clarificată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.