Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ EMA spune că NU EXCLUDE o legătură între decese şi vaccinarea cu AstraZeneca

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă miercuri că nu a constat până în prezent o legătură între vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi tulburări tromboembolice şi anunţă că îşi continuă analizele în acest sens, relatează Reuters.

EMA precizează într-un comunicat, în care face un bilanţ al monitorizării efectelor secundare ale acestui vaccin - căruia laboratorul i-a schimbat denumire în Vaxzevria -, că, în pofida faptului că nu s-a demonstrat o legătură de cauzalitate între vaccinare şi deces, nu exclude o legătură de cauzalitate, scrie News.ro.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

Agenţia precizează că cercetările sale nu au permis, în acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri se sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).

Citește și: Florin Cîțu, asigurări de ultimă oră! ‘Vom sărbători Paștele la biserică’

”La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific - vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui - în aceste evenimente foarte rare”, subliniază EMA:

Agenţia europeană de reglementare a medicamentelor, cu sediul la Amsterdam, îşi reiterează astfel poziţia pe care a prezentat-o la 18 martie, potrivit căreia ”beneficiile (vaccinului) AstraZeneca(-Oxford) în prevenţia covid-19 şi riscul de spitalizare şi deces, depăşesc riscurile unor efecte secundare”.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘AUR nu are o asemenea forță să scoată atâția oameni în stradă. PSD nu va câștiga din aceste mișcări’

Agenţia îndeamnă persoanele vaccinate să fie conştiente de această evetualitate rară şi să consulte imediat un medic, în cazul unor siptome care amintesc de cele prezentate în prospect.

Mai multe ţări, între care Franţa, Germania, Canada şi Spania, de exemplu, au restrâns folosirea vaccinului AstraZeneca-Oxford în cadrul campaniei lor de vaccinare împotriva covid-19.

Citește și: Aurelian Pavelescu: ‘Trăim azi o nouă cruciadă a copiilor, aici, în România, sub ochii noștri: revolta împotriva regimului Iohannis’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.