Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Franța anunță că Rusia invadează Ucraina: 'Este posibil rapid'

Pinterest
Rusia spetnaz FSB

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat luni seara că "toate elementele" sunt reunite pentru o ofensivă militară "puternică" a Rusiei în Ucraina, relatează France Presse.

"Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid", a declarat el pentru canalul France 5.

Citește și: Rusia anunță că e gata să invadeze Ucraina: 'Dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte'

"Asta ne sare în ochi", a adăugat foarte direct ministrul francez, subliniind totuşi că nu are pentru moment indicii despre o intervenţie iminentă a Rusiei.

"A luat preşedintele Putin decizii privind o operaţiune sau nu? După părerea mea, nimic nu o indică în prezent", a spus şeful diplomaţiei franceze.

Citește și: Vladimir Putin schimbă strategia? Ucraina e împânzită de mercenari, se pune la cale alt tip de război

"Este şi cald şi rece pentru a spune dacă există încă o soluţie diplomatică, asta e sigur", a adăugat el, în timp ce preşedintele Putin se pregăteşte să-l primească marţi pe cancelarul german Olaf Scholz.

Rusia a considerat posibilă luni o reglementare diplomatică a crizei ruso-occidentale legate de Ucraina şi a anunţat sfârşitul unor manevre militare într-un moment în care temerea privind o invazie iminentă atingea vârful.

Citește și: VIDEO Germania face jocul Rusiei și execută cererile Moscovei: La Kiev, Olaf Scholz spune că 'nu există în prezent planuri de admitere a Ucrainei în NATO'

"Este o situaţie militară insuportabilă cu o escaladare militară care creşte", a spus totuşi Jean-Yves Le Drian. "Urgenţa pentru toţi este de a opri escaladarea", adaugă el.

Potrivit lui, "Vladimir Putin vrea să împiedice Ucraina să aibă propria suveranitate, integritate, o vrea la uşa din spate".

Citește și: Vladimir Putin e trădat de Minsk: Belarusul a anunțat că nu va permite invadarea Ucrainei de pe teritoriul său

"Dacă întâmplător suveranitatea, o parte din suveranitate sau din integritatea Ucrainei sunt puse în cauză de o intervenţie semnificativă din partea Rusiei, atunci vor exista consecinţe masive, sancţiuni masive", a reiterat el, la unison cu alţi aliaţi occidentali.

Franţa nu i-a îndemnat deocamdată pe cei circa 1.000 de cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăseasă această ţară, spre deosebire de alţi aliaţi. Dar familiile personalului ambasadei, care doresc "să se întoarcă" în Franţa, pot să o facă, a precizat ministrul.

Citește și: VIDEO A început teatrul rusesc: 'Bad boy' Serghei Lavrov face schimb de roluri și îi cere lui Vladimir Putin să încerce diplomația, nu războiul

"La cel mai mic risc major vom lua decizii imediate", a adăugat Jean-Yves Le Drian. Parisul îi sfătuieşte pentru moment pe franceză să nu se ducă în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.