Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă globală: furtuna solară care a lovit Pământul a devenit extremă / La ce ne putem aștepta

thenews.com.pk
furtuna solara

Alerta furtunii geomagnetice în curs de desfășurare a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau "extremă", fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în weekend.

GPS-ul, navele spațiale și navigația prin satelit ar putea fi, de asemenea, afectate. Companiile americane de utilități monitorizează potențiala amenințare la adresa rețelei electrice, de asemenea, potrivit CNN.

Guvernul american a emis prima alertă de furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani, avertizând americanii cu privire la activitatea solară care ar putea afecta comunicațiile și sistemele GPS.

Potrivit NOAA, rețeaua electrică este în pericol și îi avertizează pe americani cu privire la "posibile probleme generalizate de control al tensiunii".

Se așteaptă ca furtuna să continue până sâmbătă.

Furtuna este cauzată de "un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice". (NOAA) Pata solară are un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului.

Furtuna solară ar putea declanșa, de asemenea, lumini nordice "neobișnuit de departe spre sud" în noaptea de vineri spre sâmbătă. (WaPo)

Videoclipul de mai jos a fost postat de meteorologul BBC @MetMattTaylor

 

"Aceasta este priveliștea uluitoare până în sudul Elveției cu puțin timp în urmă... în vârful Jungfraujoch", a postat el.

Aurora boreală, vizilă și din România

Furtuna solară a generat un fenomen rar vizibil și din România. Aurora boreală este vizilă în această noapte din mai multe zone din țară.

Aurora boreală a fost semnalată din zone precum Iași, Buzău, Harghita, Bihor, Maramureș, Cluj și altele.

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, a transmis vineri AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.