Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Islanda: un vulcan situat în apropiere de Reykjavik a intrat în erupţie

vulcan fuego

Un vulcan situat în peninsula Reykjanes, din sud-vestul Islandei, în apropierea capitalei Reykjavik, a intrat în erupţie după intensificarea activităţii seismice în regiune, a precizat luni Biroul islandez de meteorologie (IMO), potrivit Reuters.

''În acest moment este o erupţie foarte mică'', a spus Matthew Roberts din cadrul departamentului de servicii şi cercetare a IMO. El a adăugat că nu există un pericol iminent pentru rezidenţii din regiune, potrivit Agerpres.

Traficul de pe aeroportul internaţional Keflavik din Reykjavik nu a fost perturbat, a precizat aeroportul pe pagina sa de internet.

Experţi din cadru IMO vor evalua traseul pe care îl urmează lava, precum şi evoluţia erupţiei.

Erupţia a fost confirmată la ora 16:40 GMT, a precizat IMO.

Potrivit imaginilor şi transmisiunilor în direct ale publicaţiilor locale MBL şi RUV, un râu de lavă şi fum emanau dintr-o fisură în sol pe unul dintre versanţii muntelui Fagradalsfjall.

Peninsula Reykjanes este o zonă activă din punct de vedere vulcanic şi seismic, situată la sud-vest de capitala Reykjavik. În martie 2021, s-a produs o erupţie spectaculoasă a unor fântâni de lavă dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri aparţinând sistemului vulcanic Fagradalsfjall.

Activitatea vulcanică în regiune a continuat în acel an timp de şase luni, determinând mii de islandezi şi de turişti să viziteze regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a produs în aceeaşi regiune.

Sistemul vulcanic, care se întinde pe circa şase kilometri lăţime şi 19 kilometri lungime, a rămas inactiv timp de peste 6.000 de ani înaintea acestor două erupţii.

 

Spre deosebire de erupţia vulcanului Eyjafjallajökull, produsă în 2010, care a condus la suspendarea a 100.000 de zboruri şi a forţat sute de islandezi să-şi evacueze locuinţele, erupţia actuală nu este de aşteptat să expulzeze o cantitate semnificativă de lavă. ''Aceasta nu este o erupţie vulcanică în lipsa cenuşii. E pur şi simplu lavă'', a spus Matthew Roberts, din cadrul IMO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.