Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă înainte de Olimpiadă: Şapte agenţi patogeni prezenţi în apele de coastă de la Rio

Jocurile Olimpice Rio

Apele de coastă de la Rio de Janeiro, în care se vor desfăşura unele dintre competiţiile olimpice acvatice, sunt pline de virusuri şi bacterii mai mult sau mai puţin periculoase, susţine Live Science publicând o listă de şapte virusuri, bacterii şi paraziţi ce le pot pune probleme sportivilor şi turiştilor deopotrivă, dacă înghit accidental apă din Atlantic. În plus, Live Science menţionează că, dacă informaţiile cu privire la contaminarea apei din zona de ţărm de la Rio cu ape reziduale provenite din canalizarea metropolei braziliene sunt adevărate, atunci oricine va intra în apă trebuie, pe cât posibil, să se protejeze. "Sunt foarte multe tipuri de microbi în apele reziduale care au potenţialul de a-i îmbolnăvi pe oameni", a precizat profesorul Stephen Morse, specialist în epidemiologie la Universitatea Columbia din New York.

Principalul motiv de îngrijorare pentru atleţi, dar şi pentru turiştii care merg la plajă, în general, este potenţialul de infecţie cu virusuri, avertizează Dr. Alisa Muńiz Crim, gastroenterolog la Nicklaus Children's Hospital din Miami. Deşi bacterii periculoase, aşa cum este E. coli, pot fi întâlnite în apa reziduală, acestea nu supravieţuiesc în apa sărată a oceanului, aşa că se înregistrează un risc mai redus de îmbolnăviri bacteriene, a explicat ea. Prin contrast, "organismele virale pot rezista în apă sărată zile, săptămâni sau luni la rând", a precizat Alisa Muńiz Crim pentru Live Science. Următorii şapte agenţi patogeni ar putea fi prezenţi în apa în care se vor desfăşura unele probe olimpice, dacă această apă a fost contaminată de scurgeri de ape reziduale:

- Adenovirusuri: Deşi cunoscute mai ales pentru capacitatea lor de a declanşa infecţii respiratorii, unele tipuri de adenovirusuri pot provoca şi gastroenterite sau inflamaţii la nivelul stomacului şi intestinului.

- Norovirusuri: Cunoscute cel mai bine pentru focarele de infecţii pe care le produc pe vasele de croazieră, norovirusurile sunt nişte organisme virale comune ce produc diaree şi stări de vomă.

- Rotavirusuri: Acest tip de virus poate provoca stări severe de diaree, febră şi vomă. "Este un virus foarte rezistent" şi principala cauză a stărilor de diaree în cazul copiilor, conform lui Morse.

- Hepatita A: Acesta este unul dintre cele mai comune virusuri aflate în materiile fecale ale oamenilor. Acest virus provoacă o infecţie hepatică. Unii oameni infectaţi cu acest virus nu prezintă simptome, însă de obicei o infecţie cu un astfel de virus se manifestă prin febră, stări de greaţă, vomă, urină de culoare închisă şi icter hepatic (colorarea în galben a pielii, mucoaselor şi a albului ochilor).

- Astrovirusuri: Această familie de virusuri nu este atât de comună precum norovirusurile sau rotavirusurile, dar are potenţialul de a-i afecta pe oameni, conform unui studiu publicat în 2012 în revista Korean Journal of Pediatrics. Infecţia cu un astrovirus poate provoca diaree acută, în special în cazul copiilor sub 2 ani.

- Infecţii cu bacterii din genul Vibrio: Aceste infecţii sunt cauzate de bacterii aşa cum este Vibrio parahaemolyticus, care trăiesc în apele calde şi puţin adânci din zonele de coastă. Aceste bacterii produc stări de diaree, vomă şi dureri abdominale care se pot manifesta până la opt zile. Astfel de bacterii pot contamina fructele de mare, conform U.S. Department of Health & Human Services.

- Cryptosporidium: Acest parazit provoacă diaree acută. Persoanele cu sisteme imunitare slăbite, aşa cum sunt pacienţii infectaţi cu HIV, sunt susceptibili la infecţii grave cu acest parazit.

Cu toate acestea, procentul de sportivi participanţi la Olimpiadă care ar putea să se aleagă cu o astfel de infecţie este mic, sub 10%, iar o estimare probabilă este între 2% şi 5%, conform lui Muńiz Crim. Numeroşi factori sunt implicaţi în declanşarea unei astfel de infecţii - de la cantitatea de apă înghiţită accidental până la concentraţia agenţilor contaminanţi din respectiva apă şi la capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva acestor agenţi patogeni.

De asemenea, subliniază profesorul Stephen Morse, este important de menţionat că aceste probleme nu sunt unice pentru Rio - aproximativ 30% dintre persoanele care călătoresc în ţări în curs de dezvoltare, oricare ar fi acestea, vor contacta o infecţie gastrointestinală, de obicei într-o formă minoră. Deşi numeroase infecţii bacteriene pot fi stopate cu antibiotice, infecţiile virale sunt mai greu de oprit. Există însă vaccinuri împotriva unora dintre aceste infecţii virale, aşa cum este hepatita A, iar turiştii, dar şi sportivii care participă la Olimpiada de la Rio sunt sfătuiţi să se vaccineze. Cei care doresc să intre în apele de la Rio, fie că este vorba de sportivi care se pregătesc pentru probele olimpice sau de turişti care doresc doar să se răcorească, ar trebui să se asigure că primesc vaccinurile de care au nevoie şi sunt îndemnaţi să respecte recomandările de siguranţă făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii prin Centrele sale pentru controlul şi prevenirea bolilor. "Şi mai ales nu înghiţiţi apă", a adăugat Dr. Alisa Muńiz Crim, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.