Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă la AEP după ce date esențiale au fost dezvăluite 'dintr-o eroare'. Toni Greblă: 'Regretăm acest incident / Oameni suntem cu toții'

Inquam Photos / George Calin
toni grebla

Scurgere de informații la AEP! Incidentul s-a produs joi, 11 aprilie, iar pentru câteva ore mai multe date personale, de exemplu codul numeric personal, ale experților electorali au putut să fie accesate pe un mail nesecurizat, a declarat, pentru HotNews.ro, președintele AEP, Toni Greblă.

Experții electorali sunt persoanele care lucrează în IT în procesul electoral. Mai exact, cei care la intrarea în secțiile de votare preiau cărțile de identitate ale alegătorilor și verifică dacă cetățenii au drept de vot.

Scurgerea de informații a fost raportată, vineri, Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal, a confirmat Toni Greblă pentru HotNews.ro.

Termenul legal pentru semnalarea scurgerilor de date este de 72 de ore. Potrivit informațiilor, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul experților electorali a fost dezvăluit.

„Miercuri seara, până joi dimineața la ora 2, personalul AEP a fost angrenat în operațiunea de numărare și verificare a semnăturilor de la candidații pentru europarlamentare. Ultimul candidat a depus documentația la ora 23.00, miercuri noaptea. Joi dimineața, pentru că avem un calendar foarte strâns în care trebuie să facem o multitudine de activități, una din activități era să transmite în teritoriu lista experților electorali. Lista o trimitem în toate județele pe mailuri securizate”, a explicat Toni Greblă pentru HotNews.ro.

Președintele AEP susține că dintr-o „eroare” că într-un județ lista nu a fost trimisă pe mailul securizat, ci pe un alt mail.

Greblă: „A fost o suprasolicitare a personalului AEP. Regretăm acest incident”

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30 – 35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a adăugat oficialul Autorității.

Potrivit acestuia, a fost șters de pe mailul destinat „publicului mai larg” și s-a făcut o anchetă internă.

Șeful AEP nu folosește termenul de „breșă de securitate”, care este sintagma clasică pentru definirea accesului neautorizat la date sau informații găzduite de computere, telefoane mobile sau alte device-uri.

„Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligația să anunț Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal”, a fost poziția lui Toni Greblă pentru HotNews.ro.

La final, șeful AEP a spus că „regretă incidentul, dar oameni suntem cu toții”.

„Dacă permitem unor competitori politici să îi așteptăm până la 12 noaptea să vină cu 200.000 de semnături și după aia o armată de 30–500 de oameni să verifice dacă acestea sunt în ordine... A fost o suprasolicitare a personalului AEP, am stat până la 02.30 dimineața în ultima zi de depunere a candidaturilor. Poate ar trebui depuse candidaturile până la ora 17.00. Repet, regretăm acest incident. Este o întâmplare nefericită, nu cred că are o mare amploare”, a spus Toni Greblă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.