Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea parlamentară pe mai multe legi

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Ludovic Orban anunță un record în materie guvernamentală! Echipa pe care o conduce își va asuma răspunderea parlamentară pe mai multe legi, pe care le grupează în două pachete.

”Dați-mi voie să vă comunic oficial la masa Guvernului decizia, pe care de altfel am discutat-o cu fiecare ministru în parte, și anume aceea de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe două pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este angajarea răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în două domenii și care va cuprinde și Legea plafoanelor bugetare. Am reușit să fixăm ca obiectiv să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și de asemenea, pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor de stat avem nevoie aprobarea Legii plafoanele. Știți foarte bine că a existat o speță la CCR în care s-a spus foarte clar că Legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută și aprobată fără să existe aprobată anterior legea plafoanelor.

Citește și: Vor avea românii mai multe zile libere de sărbători?

Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile justiţiei privitoare la pensionarea anticipată, trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei şi prorogarea termenului de intrare în vigoare a vechimii INM. Sigur că ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi. Ele să nu mai existe. (...) Este absolut necesară angajarea răspunderii, pentru că este obligatorie intrarea în vigoare a prorogării termenului de intrare în vigoare a acestor trei prevederi care riscă să arunce în aer funcționarea justiției din România, riscă să lase cetățenii români fără un acces liber la justiție, la actul de dreptate și este absolut necesar să ne angajăm răspunderea.

Vom abroga ordonanța 51 ca să permitem decontarea navetei școlare.

Marți vom adopta și atunci vom demara procedura de răspundere.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu, scandalizată!

Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea OUG 114. Ea este în dezbatere parlamentară, dar am înțeles că unii vor să înăsprească condițiile. Suntem obligați, dacă vrem să punem lucrurile în normalitate, trebuie să ne angajăm răspunderea, nu în ședința de marți, ci în cea următoare.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, vineri, miniştrilor să fie ”extrem de circumspecţi” în efectuarea de cheltuieli la final de an, pentru a reduce deficitul bugetar. Orban le-a transmis că alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au o singură destinaţie, respectiv cheltuieli de funcţionare, iar autorităţile locale care au primit anterior bani nu vor mai beneficia de o nouă alocare bugetară.

Citește și: Ludovic Orban: A fi sau a nu fi modest?

”Aş vrea să vă cer să fiţi extrem de circumspecţi în angajarea de cheltuieli pe final de an. Orice cheltuială nenecesară, chiar dacă este prevăzută în buget, nu trebuie efectuată pentru că dorinţa mea este, totuşi, să încercăm să reducem la un procent cât mai mic deficitul bugetar. Vă rog să evaluaţi cu maximă seriozitate toate cheltuielile pe care le anhajaţi, astfel încât să efectuăm doar acele cheltuieli necesare”, le-a cerut Orban miniştrilor Cabinetului său, la începutul şedinţei de Guvern.

Acesta a cerut miniştilor de la Finanţe şi Lucrări Publice să pregătească situaţia cu fondurile necesare autorităţilor locale, pentru a asigura fondurile necesare pentru funcţionare.

Citește și: Vor avea românii mai multe zile libere de sărbători?

”Vreau să vă învederez să fiţi exigenţi în analiza cererilor ce le veţi primi. Alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au o singură destinaţie – cheltuieli de funcţionare - salarii, plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, salarii asistenţi personali, încălzirea şcolilor, iluminat public - şi vă cer exigenţă în evaluarea cererilor. Am primit şi eu direct cereri, mi se cer sume de bani pentru categorii de cheltuieli care nu au legătură cu cheltuielile de funcţionare. Să aveţi mare grijă”, a mai cerut premierul.

Acesta a solicitat ca evaluarea necesarului de bani să se facă şi în funcţie de foncurile pe care primăriile respective le-au primit anterior.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu, scandalizată!

”Vreau să luaţi ca şi criteriu de evaluare şi alocările anterioare care au fost făcute din Fondul de rezervă – în ultimele săptămâni ale Guvernului Dăncilă au fost alăcaţi bani cu nemiluita către diferite autorităţi locale. Dacă sunt localităţi care au primit bani, să nu mai vină să ceară bani.Dacă li s-au alocat bani anterior, resursele ar fi trebuit să fie suficiente”, a mai sus premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.