DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ALERTĂ - Parlamentul a DECIS: se înființează Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureș

ultima ora

Senatul, cameră decizională, a votat proiectul de lege prin care se va înființa Liceul Romano-Catolic II. Rakoczi Ferenc din Târgu Mureș. Proiectul de lege a fost inițiat de UDMR și susținut de coaliția PSD-ALDE, mai ales ca urmare a unor discuții între Liviu Dragnea și premierul Ungariei, Viktor Orban.

Legea a trecut în Senat cu 71 de voturi pentru, 20 de voturi împotrivă și 4 abțineri.

Liceul Romano-Catolic II. Rakoczi Ferenc din Târgu Mureș se va realiza prin divizarea liceului” Bolyai Farkas”, acolo unde învață circa 300 de elevi. Marți, Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Instanța a respins astfel recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, care prevedea anularea deciziei de înfiinţare a instituţiei de învăţământ. Instanța consideră că nu se poate înființa un liceu prin decizia Inspectoratului Județean Mureș.

”Proiectul legilstativ pe care îl dezbatem acum are la bază prevederi constituționale și ale Legii Educației, dar și a legii privind drepturile minorităților naționale. Județul Mureș este unul în care și alte confesiuni istorice au unități de învățământ. În acest moment, în județul Mureș populația de confesiune catolică are o pondere de 9%.

Acest liceu a existat în perioada interbelică în România, până când a fost desființat de către comuniști. În acest moment există Liceul ”Bolyai Farkas”, care asigură nevoile educaționale ale minorității maghiare până la începutul noului an școlar 2018-2019, dar va trebui să găsim o soluție. Peste 250 de elevi și părinți așteaptă o soluție la această problemă”, a spus Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, în plenul Senatului.

Cei de la PNL au anunțat că nu vor susține înființarea acestui liceu, pentru că, marți, Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Instanța a respins astfel recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, care prevedea anularea deciziei de înfiinţare a instituţiei de învăţământ. Instanța consideră că nu se poate înființa un liceu prin decizia Inspectoratului Județean Mureș.

De asemenea, grupul PMP a anunțat că nu va susține înființarea liceului pentru că se încalcă o decizie judecătorească și are loc o ingerință în cursul unei anchete penale.

Cei din grupul USR au anunțat că vor vota pentru înființarea unui liceu cu predare în limba maghiară în Târgu Mureș. Senatorul Mihai Goțiu a explicat că, în ciuda faptului că totul este doar un joc de imagine al PSD, înaintea tuturor trebuie să stea interesul elevilor, care au nevoie de educație.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.