Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Procurorul Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea, trimis la judecata disciplinară: IJ a constatat că a încălcat regimul incompatibilităţilor

man ardelean

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Ardelean Cristian Marius, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa - abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a reţinut că la 6 martie 2019 procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu încălcarea dispoziţiilor procedurale care reglementează regimul incompatibilităţilor. Potrivit unor surse judiciare, dosarul de la care a pornit totul o vizează pe Nela Secară, femeia a cărei poveste a fost prezentată pe larg de Antena 3.

La aceeaşi dată instanţa de judecată a admis cererea de recuzare a procurorului de şedinţă Ardelean Cristian Marius formulată de unul dintre inculpaţi şi a constatat incidenţa dispoziţiilor art.64 alin.1 lit.f Cod procedură penală raportat la art.65 Cod procedură penală respectiv că există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea acestuia este afectată.

Suspiciunea rezonabilă vizând imparţialitatea procurorului Ardelean Cristian Marius rezultă din faptul că:

- în perioada 2013-2014, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a instrumentat două dosare penale vizând aceiaşi inculpaţi şi a dispus trimiterea în judecată a acestora.

- la 8 ianuarie 2019, în mass media, a fost difuzată o înregistrare din care rezulta că procurorul Ardelean Cristian Marius „monitoriza” unul dintre dosarele penale ale inculpaţilor, nesoluţionat definitiv, deşi la acea dată îşi desfăşura activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

– Serviciul Teritorial Oradea, fapt ce a fost avut în vedere la revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul acestei direcţii. - avea cunoştinţă despre faptul că pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpaţi, dosar pe care îl instrumentase anterior.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Procurorul Ardelean a mai fost trimis la judecata disciplinară şi în luna iulie, într-un alt dosar, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări în care acesta susţinea că ar trebui fabricate dosare penale unor judecători pentru a-i "linişti". Detalii AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.