Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Protestul grefierilor s-a mutat la Parlament. Zeci de protestatari sunt păziţi de jandarmi

Ultima Ora breaking news

Zeci de grefieri protestează, miercuri, în fața Parlamentului, în timp ce plenul Camerei Deputaților discută despre aborgarea pensiilor de serviciu a magistraților și personalului auxiliar, la fața locului fiind prezenți mai mulți jandarmi care susțin că protestul nu este legal, transmite Mediafax.

Grefierii au început să protesteze, miercuri dimineața, de la ora 10.00, în fața Curții de Apel București (CAB). Ulterior, ei s-au deplasat de la CAB la Parlament pentru a își arăta nemulțumirea față de inițiativa parlamentarilor.

„Organizațiile sindicale și profesionale care au organizat această formă de protest și federațiile care sunt afiliate vor demara în perioada următoare și alte forme de proteset. Este o primă formă de protest pentru că acum se desfășorară votul și vor urma inclusiv alte forme care vor culmina cu întreruperea ședințelor de judecată. Vor urma și alte proteste, inclusiv un miting în Piața Victoriei mult mai mare cel din 22 martie, în care aceiași guvernanți nu au dorit să stea de vorbă cu delegația noastră”, a explicat unui dintre grefierii prezenți la protest.

Pe de altă parte, protestul grefierilor nu avea acceptul autorităților, motiv pentru care mai mulți jandarmi au fost mobilizați în Piața Constituției.

„Adunarea trebuia declarată. Există un termen de trei zile în care ar fi primit un răsouns de la Primărie, dacă aveau un aviz pozitiv ar fi putut protesta. Nu au declarat acest protest și sunt pasibili să primească amendă”, a explicat un reprezentant al Jandarmeriei.

Peste 6000 de grefieri din toată țara au ieșit, miercuri, în faţa instanţelor şi a parchetelor, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care sunt închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, anunță Sindicatul Grefei Judiciare.

Motivul îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază sursa citată.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.