Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ România a îndeplinit integral 6 din cele 16 recomandări GRECO. Cel mai RECENT raport

GRECO

Organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO, și-a publicat astăzi raportul anual. Raportul evaluează progresele înregistrate de statele membre GRECO în ceea ce privește măsurile de combatere a corupției în legătură cu parlamentarii, judecătorii și procurorii, precum și problemele identificate în evaluarea guvernelor centrale și a agențiilor de aplicare a legii.

!!!

Mai jos veți găsi și câteva informații despre România, repectiv  nivelul de conformitate cu recomandarile celei de-a patra runde (parlamentari, judecatori si procurori). Veți găsi, de asemenea, și un grafic atașat.

România

La sfârșitul anului 2019, 15 țări au făcut (și încă mai fac astăzi, 3 iunie 2020) obiectul procedurii de neconformitate a GRECO din cauza nivelului scăzut de conformitate cu recomandările GRECO în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii: Armenia, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Monaco, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și Turcia.

Cea mai recentă evaluare efectuată de GRECO: 2019

– la 31 decembrie 2019, România a implementat integral 6 din cele 16 de recomandări emise de GRECO (37.5%). Patru recomandări au fost puse în aplicare parțial (25 %), iar 6 recomandări nu au fost puse în aplicare (37.5 %).

– la 31 decembrie 2019, Austria și Turcia au fost țările cu cea mai mare proporție din recomandările nepuse în aplicare în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii (70%), urmate de Ungaria (56%), Republica Cehă (50%), Serbia (41%), Polonia (41%), Grecia (40%), Portugalia (40%), Cipru (37.5%) și România (37.5%).

-Începând cu 31 decembrie 2019, Finlanda, Norvegia și Suedia au fost singurele trei țări care au respectat pe deplin recomandările GRECO în ceea ce privește judecătorii. Letonia a respectat 86 % din recomandări, urmată de Estonia (80 %), Slovenia (75 %), România (66.7 %), Slovacia (66.7 %), SUA (66.7 %), Azerbaidjan (57 %) și Bulgaria (56 %).

content-imagecontent-image

--

!!!! În 2019, care coincide cu cea de-a 20-a aniversare a sa, GRECO a decis să inițieze o nouă funcție consultativă, prin care va putea să furnizeze, la cerere, Asistență pentru statele membre și organismele Consiliului Europei prin pregătirea rapoartelor de expertiză.

--

GRECO cere autorităților publice să fie exemplare și transparente: Un nou raport al organismului anticorupție al Consiliului Europei

Guvernele și titularii de funcții publice ar trebui să acționeze într-un mod exemplar, respectând măsurile anticorupție și standardele de transparență, a declarat GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, în raportul său anual publicat astăzi.

Raportul analizează măsurile de prevenire a corupției luate în statele membre ale GRECO în 2019 în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii, precum și în guvernele centrale – inclusiv în funcții executive de vârf – și în agențiile de aplicare a legii.

Secretarul general Marija Pejčinović a declarat: „corupția subminează încrederea cetățenilor în democrație și în instituțiile democratice. Prin urmare, punerea în aplicare a unor măsuri eficace de combatere a corupției și promovarea integrității și transparenței ar trebui să constituie o prioritate pentru autoritățile publice în orice moment. Statele au făcut progrese, dar ar trebui să își intensifice eforturile pentru a pune în aplicare pe deplin recomandările GRECO.”

Președintele GRECO, Marin Mrčela, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acuzațiile de corupție răspândite în multe țări, referitoare la persoanele responsabile de instituțiile publice în ultimii ani. „nicio persoană, stat sau instituție nu este imună la corupție. Politicienii, indiferent de afilierea lor politică, trebuie să dea exemplu și se așteaptă la exemplificare. Politicienii sunt menite să servească, nu să conducă, poporul”.

În 2019, conformitatea cu recomandările GRECO din cadrul celei de-a patra runde de evaluare a crescut ușor: 36 % din recomandări au fost puse în aplicare integral până la sfârșitul anului. Recomandările cu cel mai scăzut nivel de conformitate au continuat să fie cele emise în ceea ce privește parlamentarii (27 %), în timp ce în ceea ce privește judecătorii (37 %) și procurorii (46 %) au fost mai ridicate. „acest lucru explică în mare măsură de ce încrederea oamenilor în politică este foarte scăzută și va fi și mai scăzută dacă politicienii nu își vor spori gradul de conformitate cu standardele de integritate”, a declarat președintele GRECO.

Raportul subliniază că, de la începerea celei de-a patra runde de evaluare în 2012, aproape jumătate din statele membre GRECO au realizat reforme constituționale în urma recomandărilor sale. statele membre GRECO au realizat peste 150 de reforme legislative, de reglementare sau instituționale concrete pentru a pune în aplicare recomandările GRECO.

Greco a continuat să înregistreze progrese în evaluarea prevenirii corupției în guverne și în agențiile de aplicare a legii: 18 de țări au fost evaluate până la sfârșitul anului 2919. Greco a constatat adesea deficiențe în modul în care țările s-au ocupat de activitățile de lobby, de conflictele de interese și de „ușile turnante” în cadrul guvernelor centrale, inclusiv necesitatea de a extinde măsurile anticorupție la consilieri. Recomandările GRECO privind agențiile de aplicare a legii au făcut referire în principal la coduri de conduită, promovare și concediere, la conflicte de interese, la restricții postangajare și la protecția denunțătorilor.

La sfârșitul anului 2019, 15 țări au făcut obiectul celei de a patra runde a procedurii de neconformare a GRECO: Armenia, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Monaco, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și Turcia. Belarus a fost singura țară care a făcut obiectul procedurii de neconformitate în cadrul primei și celei de-a doua runde comune și al celei de-a treia runde.

!!!! În 2019, care coincide cu cea de-a 20-a aniversare a sa, GRECO a decis să inițieze o nouă funcție consultativă, prin care va putea să furnizeze, la cerere, Asistență pentru statele membre și organismele Consiliului Europei prin pregătirea rapoartelor de expertiză.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.