Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - România, EXCLUSĂ de la Eurovision. TVR pierde şi Campionatul European

breaking

România a fost exclusă din concursul Eurovision din cauza datoriilor neplătite. EBU a luat această decizie vineri, 22 aprilie. TVR ar putea să piardă şi dreptul de a transmite anumite competiţii sportive, inclusiv Campionatul European şi Jocurile Olimpice.

European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Române /TVR/ calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai - se anunţă vineri pe site-ul eurovision.tv.

TVR ar avea o datorie de peste 16 milioane de euro către EBU.

"Este regretabil că am fost forţaţi să luăm această măsură. Suntem dezamăgiţi că toate tentativele noastre de a rezolva această problemă au rămas fără răspuns de la Guvernul României. În ultimele săptămâni, EBU a luat notă de sugestiile Ministerului de Finanţe că TVR ar putea fi plasată în insolvenţă, ceea ce ar putea duce la o restructurare profundă a televiziunii. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de televiziuni publice din 56 de ţări. Continua îndatorare a TVR pune în pericol însăşi stabilitatea financiară a EBU", a declarat Ingrid Deltenre, director general EBU.

EBU a iniţiat şi demersurile de excludere din organizaţie a TVR, ceea ce ar duce, printre altele, la imposibilitatea transmiterii competiţiilor sportive, precum Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice de la Rio.

Prestaţia românească va fi eliminată din competiţia pentru cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în data de 12 mai. Ordinea reprezentaţiilor celorlalte 18 piese pentru a se califica în finală va rămâne aceeaşi, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul concursului. 

România urma să participe în a doua semifinală a concursului alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia. 

Finala Eurovision se va desfăşura la Stockholm, Suedia, în 14 mai. 

Ca urmare a retragerii calităţii de membru EBU pentru TVR şi a serviciilor de care beneficia, postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm şi, astfel, nu va fi în măsură să transmită desfăşurarea concursului. 

Întrucât CD-ul oficial pentru Eurovision Song Contest 2016, care include melodia românească, a fost deja produs, acesta conţine piesa cu care România se calificase pentru concursul din acest an. EBU a decis să păstreze posibilitatea descărcării digitale a cântecului pe streaming, ca o favoare făcută artistului. 

Reprezentanţii presei române care au acreditările aprobate nu şi le vor pierde, dar vor fi mutaţi în aşa numita Delegaţie Internaţională, care include presa şi fani din ţări care nu participă la concurs. De asemenea, vor rămâne valabile biletele vândute fanilor din România ai competiţiei, se mai precizează pe site-ul citat..

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.