Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexander Van der Bellen a fost învestit în funcţia de preşedinte al Austriei

Alexander Van der Bellen a fost învestit joi în funcţia de preşedinte al Austriei, devenind primul şef de stat al ţării susţinut de un partid de opoziţie, relatează DPA, conform agerpres.

Fostul lider al Verzilor a depus jurământul în parlament, după ce l-a învins pe rivalul său de extremă-dreapta Norbert Hofer în alegerile din decembrie, cu 53,8% din voturi.

Citeşte şi: Rusia califică drept SPECTACOL escortarea portavionului său prin apele britanice

Alegerile au evidenţiat dezamăgirea alegătorilor faţă de cele două partide de centru care au format o coaliţie guvernamentală în ultimul deceniu - social-democraţii şi Partidul Popular conservator, notează DPA.

Învestirea lui Van der Bellen vine pe fondul unei crize grave între cei doi parteneri de coaliţie, ceea ce a dat naştere speculaţiilor cu privire la organizarea de alegeri anticipate.

Cancelarul austriac Christian Kern a declarat în cursul acestei săptămâni că începe să îşi piardă răbdarea cu partenerii de coaliţie conservatori şi a dat un ultimatum până vineri coaliţiei pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra obiectivelor de politică guvernamentală - mergând de la reducerea ratei şomajului la reforma educaţiei - pentru restul de un an şi jumătate din mandatul său. Altfel, a avertizat el, 'nu este nevoie' de actuala coaliţie guvernamentală.

Deşi rolul lui Alexander Van der Bellen în calitate de preşedinte este în mare măsură unul simbolic, el va trebui să desemneze un nou cancelar după viitoarele alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.