Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru MURARU: Educația primește cei mai mulți bani din ultimii 30 ani. 8 miliarde de euro de la bugetul de stat, PNRR și fonduri europene

24-ore.ro
Alexandru Muraru PNL

Deputatul PNL Alexandru MURARU, vicepreședintele Comisiei de Educație din Camera Deputaților, subliniază faptul că educația va primi cei mai mulți bani din ultimii 30 de ani în 2021: 8 miliarde euro.

Sunt alocați 5.7 miliarde euro Ministerului Educației de la bugetul național, prin Planul Național de Redresare și Reziliență se vor aloca alți 1,8 miliarde euro, iar prin programe europene, sunt preconizate investiții în resursa umană și infrastructura școlară de 500 milioane euro. 70 milioane euro se vor aloca doar pentru plata profesorilor pentru acțiuni remediale pentru elevii care nu au parcurs toată materia pe semestrul I din cauza pandemiei”, a spus deputatul liberal.

Acesta a explicat și confuzia în privința alocării bugetare în domeniul educației și a criticat demagogia PSD.

Agitația social-democraților în jurul bugetului pe anul 2021 este sterilă și plină de demagogie. În primul rând, economia crește cu 4,3% în România, mai mult decât media la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, estimată pentru anul 2021 la 4,1%. Am văzut confuzie în jurul alocării bugetare în domeniul Educației, și consider că trebuie aduse o serie de clarificări. Proiecția bugetară arată că 28,507 miliarde lei sunt alocate Ministerului Educației, însemnând un procent de 2,55% din PIB. Unii s-au grăbit să facă o comparație cu alocarea inițială de anul trecut, în procent de 2,7%. Ceea ce se scapă din vedere este că, în anul 2020, Ministerul Educației cuprindea Cercetarea și Inovarea, însă de la învestirea Guvernului Cîțu, acestea funcționează ca entități separate! Astfel, dacă ne aplecăm privirea către alocarea bugetară la nivelul Ministerului Cercetării, în cuantum de 1,92 miliarde lei, adică 0,17% din PIB, rezultă că cele două ministere au împreună 2,72% din PIB, echivalentul alocării de anul trecut”, a explicat liberalul.

Acesta a mai specificat faptul că bugetul conține mai multe motive de satisfacție pentru elevi.

Din bugetul național, se vor finanța bursele școlare 536 de milioane de lei. Este o dublare a cuantumului față de anul trecut. O noutate este că această sumă va fi susținută din bugetul național. Bursa minimă va fi de 100 lei, pentru fiecare tip de bursă: de performanță, de merit, de studiu sau socială. Autoritățile locale au posibilitatea să mărească acest cuantum din bugetele locale”, a mai spus deputatul liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.