Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Muraru (PNL) atacă în instanţă decizia CNCD de a nu îl sancţiona pe Viktor Orban pentru declaraţiile de la Tuşnad

24-ore.ro
Alexandru Muraru PNL

Preşedintele organizaţiei PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a informat, miercuri, că a atacat la Curtea de Apel Iaşi decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a nu-l sancţiona pe premierul Ungariei, Viktor Orban pentru declaraţiile susţinute în vara anului trecut la Băile Tuşnad, anunță Agerpres.

"Justiţia Română are şansa de a fi prima instanţă europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declaraţii rasiste şi instigare la ură pe criterii etnice", a declarat preşedintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, într-un comunicat de presă.

Parlamentarul ieşean reaminteşte că în luna august 2022 a sesizat CNCD şi a solicitat sancţionarea lui Viktor Orban pentru "declaraţiile rasiste şi xenofobe" făcute pe teritoriul României, la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad.

Premierul Ungariei a folosit o frază care are caracter rasist

În opinia parlamentarului şi istoricului Alexandru Muraru, la Şcoala de Vară de la Tuşnad, premierul Ungariei a folosit următoarea frază care are caracter rasist: "Între timp, în lumea noastră, popoarele europene se amestecă, lucrează şi se mişcă unele cu altele. Noi, în Bazinul Carpatic, de exemplu, nu suntem oameni de rasă mixtă, ci pur şi simplu un amestec de popoare care trăiesc în patria lor europeană. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă".

"Plenul CNCD a decis că Viktor Orban nu poate fi amendat întrucât se bucură de imunitate prin prisma funcţiei sale de prim-ministru al Guvernului Ungariei. Am contestat la Curtea de Apel Iaşi această decizie a plenului CNCD întrucât Vikor Orban a făcut aceste declaraţii la Băile Tuşnad într-un cadru neoficial, într-un context care excede poziţia sa guvernamentală", a argumentat Alexandru Muraru.

Liderul PNL Iași critică CNCD

Totodată, liderul PNL Iaşi consideră şi că "este inacceptabil ca un organism oficial precum CNCD să adauge motive nejustificate de respingere a unei sesizări pentru declaraţii rasiste şi homofobe făcute de un lider politic de rangul lui Viktor Orban".

"Această decizie este o încălcare a Constituţiei şi o ameninţare la adresa valorilor fundamentale ale unei societăţi libere şi democratice. CNCD are posibilitatea legală de a se prevala, potrivit legii, numai de următoarele trei excepţii atunci când respinge o sesizare: (i) excepţia tardivităţii, (ii) excepţia văditei necompetenţe şi (iii) excepţia obiectului vădit nefondat sau a lipsei de obiect", mai afirmă istoricul şi parlamentarul Alexandru Muraru, în comunicatul de presă menţionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.