Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila, despre iodura de potasiu: 'Va fi complicat ca fiecare familie să aibă acces rapid' (video)

www.twitter.com
iod pastile

Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de Iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate, a declarat marți Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Iodura de potasiu este utilizată ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă . Pe fondul războiului din Ucraina, românii s-au înghesuit la farmacii să își facă stocuri de iodură de potasiu.

„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o Hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de Iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat marți Alexandru Rafila.

Acesta a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la Iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.

„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.