Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila explică efectele retragerii SUA din Organizația Mondială a Sănătății, în plină pandemie de coronavirus

www.europafm.ro
rafila

Profesorul Alexandru Rafila spune că retragerea finanțării OMS de către SUA ar putea afecta capacitatea organizației de a trimite misiuni în diverse țări, având în vedere că americanii au cea mai mare contribuție la bugetul OMS.

Citește și: Premierul, AMENDAT după poza devenită virală: Cât a scos Ludovic Orban din buzunar

Președintele Donald Trunp a anunțat că Statele Unite au decis retragerea finanţării OMS pe motiv că Organizaţia nu ar fi gestionat eficient pandemia. Profesorul Alexandru Rafila susține că americanii aveau cea mai mare contribuție la bugetul OMS, informează Mediafax.

„Partea Statelor Unite este cea mai mare contribuţie la bugetul Organizaţiei, diferă de la an la an, este între 200 şi 450 de milioane de dolari anual, este de departe cea mai mare contribuţie, mult mai mare decât contribuţia Chinei, care este undeva în jur de 40 de milioane de dolari. Țara noastră plăteşte probabil câteva sute de mii de dolari ca şi contribuţie la participarea la OMS. Aceste contribuţii există pentu fiecare instituţie a Naţiunilor Unite în care o ţară este parte”, spune Profesorul Rafila.

Acesta susține că în acest moment Organizația este în căutare de resurse suplimentare. El a explicat care sunt semnificațiile încheierii relaţiei dintre SUA şi OMS.

„Are două semnificaţii. Una politică, foarte importantă, şi o semnificaţie economică. Semnificaţia politică se referă totuşi la unul dintre actorii globali, principali, care poate să influenţeze evoluţia problemelor de sănătate publică nu numai în Statele Unite, ci şi în alte zone, iar din punct de vedere economic sigur că bugetul Organizaţiei, care este acoperit într-o proporţie destul de importantă de SUA, are de suferit. În momentul de faţă, Organizaţia este în căutare de resurse suplimentare pentru a putea finanţa toate activităţile legate de infecţia cu noul coronavirus, vă dau un exemplu: au făcut un fund raising, o strângere de fonduri de curând, au reuşit să strângă circa 900 de milioane de dolari, mai au nevoie de 800 de milioane de dolari ca să poată să finanţeze diverse programe, de la acordarea de asistenţă tehnică în ţările în curs de dezvoltare, furnizarea de materiale sanitare şi de reactivi, medicamente către ţările care nu îşi permit să realizeze acest lucru şi pentru diverse misiuni care se desfăşoară în ţările cele mai grav afectate de infecţia cu noul coronavirus”, explică profesorul Rafila.

Acesta susține că această retragere nu va afecta direct România.

„Pe noi, direct, ca ţară, nu ne afectează în mod direct modificarea bugetului Organizaţiei, pentru că România nu primeşte o asistenţă financiară. OMS nu este organism de asistenţă financiară, ci de asistenţă tehnică. Într-o situaţie de urgenţă, nu mă refer la cea cu noul coronavirus, capacitatea Organizaţiei de a trimite misiuni în diverse ţări poate să fie afectată, şi vă dau câteva exemple în care România a fost beneficiara asistenţei tehnice: în timpul pandemiei de gripă AH1N1 din 2009, când am discutat de programul de vaccinare din România, rezistenţa la antibiotice, sunt doar câteva dintre domeniile în care Organizaţia a oferit asistenţă, au trimis experţi aici, au făcut cursuri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, vineri seară, că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei, a informat CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.