Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila recunoaște adevăratul DEZASTRU ascuns de autorități: 'Este adevărat, multe nu sunt pregătite'

www.viva.ro
Alexandru Rafila

Multe dintre Direcțiile de Sănătate Publică nu sunt pregătite, nu sunt motivate, iar în privința instruirii, acest proces ar trebui să fie unul continuu, a declarat, luni seara, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), anunță MEDIAFAX.

Întrebat despre situația DSP-urilor, în ultima vreme devenite ține din cauză că anchetele epidemiologice nu se fac atât de repede precum ar trebui, Alexandru Rafila a spus, la Digi24, că, deși au fost gândite să răspundă amenințărilor majore la adresa sănătății publice, între timp, DSP-urile au fost restructurate și reașezate nu tocmai bine.

Citește și: Tudose, atac devastator la adresa PNL și USR-PLUS: ‘Mor oamenii cu zile, dar puritanii politicii românești se bat pe transferuri îmbibate de principii’

„Este adevărat. Este un lucru foarte adevărat că Direcțiile de Sănătate Publică, chiar dacă au fost gândite la un moment dat și proiectate ca să poată să răspundă la o amenințare majoră la adresa sănătății publice - așa s-a întâmplat la sfârșitul anului 2004 - între timp au devenit ținta unor restructurări, a unor așezări de gândiri de natură mai puțină administrativă. În momentul de față, multe dintre Direcțiile de Sănătate Publică nu sunt pregătite nici din punct de vedere numeric (al numărului de angajați), al structurii resurselor umane, al motivației resurselor umane - pentru că trebuie să fii și motivat. Și cred că procesul de instruire, care ar trebui să fie permanent în zona aceasta de sănătate publică nu a putut să răspundă în timp”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta crede că acest lucru nu ține de guvernarea actuală, ci e o chestiune care s-a întâmplat în ultimii 15 ani.

Rafila speră că alocările de personal și regândirea sistemului care se încearcă în prezent, să rămână așa și să se dezvolte, „nu să ne reîntoarcem la situația de incapacitate în momentul în care pericolul aceste pandemii va trece”.

„Sistemul de sănătate publică e un sistem care trebuie să fie totdeauna funcțional, pentru că face parte din siguranța națională și (...) amenințările sunt multiple, nu sunt legate doar de partea de boli infecțioase, care este una foarte importantă. Există foarte multe alte elemente legate de mediu, de radiații, de factori, de siguranță la locul de muncă. Toate aceste elemente sunt integrate la nivelul unei Direcții de Sănătate Publică”, a mai spus Rafila.

Citește și: Ultimă oră! Traian Băsescu face praf, în direct, alianța PNL-USR-PLUS: ‘Alianța marxisto-liberală’

Președintele SRM este de părere că în situația actuală a sistemului de sănătate publică ar fi bună o regândire pe baze regionale.

În prezent există Institutul Național de Sănătate Publică, care are patru filiale: București, Cluj, Iași și Timișoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.