Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila SPULBERĂ mituri despre coronavirus: Cum se transmite, de fapt, cel mai letal virus al omenirii

Nos
medici coronavirus italia

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că transmiterea noului coronavirus prin încălţăminte este puţin probabilă dacă sunt respectate măsurile de igiena mâinilor, el afirmând că 90% dintre cazurile de infectare se produc pe cale aeriană, prin contact apropiat cu cineva infectat. Rafila mai spune că alcoolul în concentraţie 70%, nu mai mult, poate dezinfecta suprafeţele, iar spălarea riguroasă şi gelurile pe bază de alcool dezinfectează pielea.

"Chestiunea asta a transmiterii virusului prin diverse obiecte reprezintă una dintre posibilităţi, dar nu prin încălţăminte, să vin din afară şi să aduc virusul în casă prin intermediul încălţămintei. Se poate, teoretic, sigur că da, dar este foarte puţin probabil să existe şi un contact infectat, cu o doză suficientă, (..) nu numai faptul că există virus, ci trebuie să fie suficient de mult ca să producă infecţia şi eu trebuie să-l inhalez ca să producă infecţia. Şi atunci poate să fie pe încălţăminte, dar dacă eu respect măsurile igienice, mă spăl pe mâini după ce scot pantofii, atunci nu am niciun fel de problemă. Chestiunea asta nu are niciun fel de relevanţă şi nu e menţionată ca o cale de transmitere”, a afirmat Alexandru Rafila vineri seară, la Antena 3.

Citește și: Traian Băsescu îl desființează pe Ludovic Orban: E bun de dus la teatrul de comedie

Acesta a precizat că majoritatea celor infectaţi iau virusul prin contact direct cu cineva care îl are şi care i-l transmite prin micropicături pe care le elimină într-un acces de tuse sau chiar în timp ce vorbeşte.

"Calea de transmitere majoritară, peste 90% la sută dintre persoanele care se infectează se infectează prin contactul apropiat şi se face pe cale aeriană, acele micropicături pe care le eliminăm în urma unui acces de tuse, chiar şi în timpul vorbirii eliminăm nişte micropicături şi dacă stăm foarte apropiaţi de o anumită persoană putem să ne îmbolnăvim sau să-l îmbolnăvim, după caz”, a explicat medicul.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Din cauza epidemiei cu COVID-19, se prorogă termenul pentru plata impozitelor

El a precizat că soluţia de cloramină preparată într-o anumită concentraţie sau alcoolul lăsat anumit timp pe suprafeţe pot realiza dezinfecţia.

Alcoolul sanitar, spune Rafila, trebuie să fie de 70 de grade, adică să aibă o concentraţie 70%. Dacă e mai concentrat nu îşi mai produce efectul ,el trebuind diluat până la nivelul de 60-70%.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu îl liniștește pe Florin Cîțu: Nu l-aș fi votat nici daca era să mi se taie o mână!

"Pentru mâini apă cu săpun, dar spălarea trebuie să fie riguroasă, şi alternativa, când mâinile sunt fără încărcătură, să nu fie murdare vizibil, atunci putem folosi geluri pe bază de alcool”, a precizat specialistul.

Alexandru Rafila a spus că acest tip de virus suportă mutaţii zilnic, dar că importante sunt mutaţiile majore, care pot provoca fie creşterea, fie scăderea patogenităţii.

Citește și: Mitropolitul Banatului a intervenit de urgență: Am organizat acolo să funcționeze cantina pentru a putea prepara hrană caldă pentru persoanele care sunt izolate! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.