Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Slusari: Schema de devalizare a companiilor de asigurări a fost implementată după modelul 'furtului miliardului'

alegeri.md
alexandru slusari

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, oferă detalii cu privire la o schemă prin care au fost devalizate mai multe companii de asigurări în perioada 2018-2019. Potrivit politicianului, schema respectivă a fost implementată după modelul „furtului miliardului”, transmite deschide.md.

Alexandru Slusari menționează că totul ar fi început în iulie 2018, când fostul deputat PDM, Cornel Dudnic, a propus un amendament la un proiect de lege care permite companiilor de asigurări, care au rata dublă de solvabilitate, să acorde împrumuturi.

La acel moment din toate companiile cu licență valabilă doar SRL MOLDASIG corespundea acestei cerințe”, a precizat el.

Ulterior, în septembrie 2018, Comisia Națională pentru Piața Financiară (CNPF) a emis o hotărâre prin care a eliminat interdicțiile aplicate asupra conturilor de depozit ale Companiei „ASITO DIRECT” SA (la care a fost retrasă licența de asigurare), abrogând propriile decizii din 25.07.2015 și 02.10.2015 privind interzicerea extragerii banilor din cont fără permisiunea prealabilă a CNPF. Slusari susține că până la emiterea acestei hotărâri, CIA „ASITO DIRECT” SA deținea peste 10 milioane de dolari SUA, ca depozite.

Sustragera banilor din două companii «ASITO DIRECT» și «MOLDASIG» a avut loc în perioada septembrie 2018-aprilie 2019 sub forma de credite neperformante și dubioase către entități ce nu desfășoară activități economice, fondate în zonele offshore de persoane interpuse de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Cel puțin circa 200 milioane lei au fost transferate ca împrumuturi (care nu sunt rambursate pănă în prezent) pe conturile acestor companii-fantome cu extragerea ulterioară a majorității sumelor în numerar”, a scris politicianul.

Potrivit lui Slusari, în urma acestor operațiuni companiile-offshor lui Plahotniuc și persoana interpusă Andrei Gagauz au primit 60 milioane lei. Alte aproape 60 milioane lei au trecut prin persoanele fizice, interpuse de Ilan Șor, Olga Evdocimova și Andrei Ianovici și au nimerit la compania-fantom, „care peste o noapte a privatizat la preț derizoriu întreprinderea Air Moldova”.

Încă 40 milioane au ajuns la Oleg Goncharenco, partenerul lui Plahotniuc, care peste căteva luni a obținut controlul asupra Aeroportului Chișinău. Plus 40 milioane au fost transferate unui grup de companii offshor, controlate de Șor, extrase în numerar de omul lui Ilie Tonițoi”, menționează el.

Fostul parlamentar susține că schema respectivă este cunoscută organelor de anchetă încă din 2019.

Sunt convins că aceste operațiuni au fost doar una din elemente a schemei de extragere a sutelor de milioane din țară de către Plahotniuc, în perioada 2018-2019. Aștept reacția Procuraturii și CNA. Aștept atitudinea promptă a Parlamentului față de șeful CNPF, care primește din banii noștrii salariu lunar de 131 mii lei (plus taloane pentru mâncare) și care a fost unealta docilă a lui Plahotniuc, însă rămâne în fruntea unei instituții importante de reglementare”, a punctat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.