Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Algeria anunță 'rechemarea imediată' pentru consultări a ambasadorului la Paris, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron

france24.com
Emmanuel Macron

Algeria a anunţat sâmbătă "rechemarea imediată pentru consultări" a ambasadorului său la Paris, explicând această decizie prin "respingerea categorică" a unor declaraţii atribuite preşedintelui francez Emmanuel Macron care fac referire, printre altele, la un "sistem politico-militar" aflat la putere la Alger, informează AFP.

Într-un comunicat, preşedinţia algeriană îşi exprimă "respingerea oricărei ingerinţe în afacerile sale interne" şi precizează că a reacţionat la "afirmaţii nedezminţite pe care mai multe surse franceze le-au atribuit direct" preşedintelui Macron. Ca urmare a unei "situaţii deosebit de inadmisibile generate de aceste observaţii iresponsabile", Algerul a decis "rechemarea imediată pentru consultări" a ambasadorului său la Paris, Mohamed Antar-Daoud.

Chiar înainte să dea publicităţii un al doilea comunicat de presă prin care să explice scurtul anunţ iniţial al rechemării ambasadorului, mass-media algeriene au difuzat masiv declaraţiile atribuite preşedintelui Emmanuel Macron şi care au fost publicate sâmbătă de ziarul Le Monde, calificându-le drept un derapaj virulent.

Citește și: Preşedintele Kais Saied a discutat cu omologul francez Emmanuel Macron

Conform articolului ce relatează o întâlnire de joi între preşedintele Franţei şi tineri descendenţi ai protagoniştilor războiului din Algeria (1954-1962), Emmanuel Macron consideră că, după independenţa din 1962, Algeria s-a construit pe "o rentă a memoriei" menţinută de "sistemul politico-militar".

Potrivit Le Monde, preşedintele Macron a menţionat de asemenea "o istorie oficială complet rescrisă" care "nu se bazează pe adevăruri", ci pe "un discurs care se sprijină pe ura faţă de Franţa".

Relaţiile dintre Paris şi Alger erau deja tensionate înaintea acestui incident diplomatic, potrivit Agerpres.ro.

Miercuri, ambasadorul francez François Gouyette a fost convocat la ministerul algerian de externe pentru a fi notificat cu privire la un protest oficial după decizia Parisului de a reduce la jumătate numărul vizelor acordate algerienilor care doresc să călătorească în Franţa.

În legătură cu acest subiect, în articolul din Le Monde, Emmanuel Macron atrage atenţia că reducerea vizelor nu va avea niciun impact asupra studenţilor şi a mediului de afaceri. Pe de altă parte, a adăugat preşedintele Franţei, ideea este "să agaseze persoanele din mediul conducător" care "au obiceiul să solicite cu uşurinţă vize".

Răspunzând unei tinere care a crescut în Algeria, preşedintele Macron a dat asigurări că nu crede că există o ură împotriva Franţei "în profunzimea societăţii algeriene, ci în sistemul politico-militar care s-a construit pe această rentă a memoriei".

Preşedintele francez ar fi spus:"Vedem că sistemul algerian este obosit, Hirak (mişcarea pro-democraţie aflată la originea demisiei în 2019 a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, recent decedat) l-a slăbit".

În acelaşi timp, Emmanuel Macron ar fi dat asigurări referitor la "un dialog bun" pe care îl are cu preşedintele algerian Abdelmajid Tebboune, pe care totuşi îl vede "prins într-un sistem care este foarte dur".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.