Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Algeria și Franța au semnat 11 acorduri de colaborare: Eliberarea de gazele rusești a rămas însă în aer

aawsat.com
Macron-algeria

Algeria şi Franţa au semnat 11 acorduri de cooperare în diferite sectoare, a anunţat premierul algerian Aymen Ben Abderrahmene la finalul celei de-a cincea sesiuni a comitetului interguvernamental la nivel înalt al celor două state, transmite luni ANSA.

Reuniunea a avut duminică seară la Alger, cu participarea prim-ministrului francez Elisabeth Borne.

'Am semnat 11 documente de înţelegere în sectoare precum industrie, tehnologie, start-up, inovaţie, agricultură, învăţământ superior, locuri de muncă, turism şi meşteşuguri', a declarat premierul algerian, conform unui comunicat trimis agenţiei ANSA de biroul său de presă, care nu menţionează gazul sau energia, scrie Agerpres.

'Vom colabora în următoarea perioadă pentru a le duce la îndeplinire, ca parte a implementării directivelor celor doi preşedinţi', a adăugat Abderrahmene.

El a mai afirmat că 'organizarea acestei sesiuni se încadrează într-un context de dinamism în relaţiile bilaterale, în special după vizita întreprinsă în august de preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în Algeria'.

Premierul francez Elisabeth Borne a sosit duminică seara la Alger într-o misiune de două zile, în fruntea unei delegaţii de 16 miniştri.

Relaţiile dintre Franţa şi fosta sa colonie au traversat o criză fără precedent de mai multe luni în toamna trecută, legată de aşa-numitele 'dosare ale memoriei' şi vize. Calmul a revenit după vizita lui Macron la Alger la sfârşitul lui august şi anunţul unei reconcilieri între preşedinţii celor două state.

Potrivit AFP, şefii celor două guverne au inaugurat luni un forum de afaceri franco-algerian, ocazie cu care Ben Abderrahmene a subliniat poziţia centrală a Algeriei în Africa de Nord şi a insistat pe necesitatea de 'diversificare' a economiei, de 'ieşire din dependenţa de hidrocarburi şi de atragere a investiţiilor străine', mai ales în agricultură, producţia de medicamente, energii regenerabile şi infrastructuri.

La rândul său, Elisabeth Borne a salutat 'noua dinamică a cooperării economice' bilaterale, dând asigurări că Franţa, 'primul investitor în Algeria, exceptând hidrocarburile', şi companiile sale sunt 'pregătite să participe la diversificarea' economiei algeriene.

Problema gazului nu se află pe agenda acestei vizite, însă Elzabeth Borne a declarat deja că vrea 'să continue să avanseze' împreună cu Algeria pentru creşterea capacităţilor sale de producţie.

Algeria este al doilea partener comercial al Franţei în Africa. Potrivit serviciului vamal algerian, în 2020 Franţa a fost al doilea exportator în Algeria, după China, şi al doilea său client, după Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.