Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța 'România Demnă și Puternică' formată din CNMR și ARMIS a transmis astăzi scrisoarea de protest ambasadorului Austriei la București

thoughtfulcampaigner.org
petitie

Așa cum a anunțat de ieri, Alianța “România Demnă și Puternică” formată din CNMR și ARMIS s-a ținut de cuvânt și a transmis o Scrisoare deschisă de protest E.S. Doamnei Isabel Rauscher, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Austriei la București.

Scrisoarea a fost transmisă și Ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, pentru susținerea statului roman în luarea de măsuri față de acestă decizie.

“CNMR a anunțat ieri că va întreprinde aceste demers și altele, dacă statul austriac nu înțelege să trateze copii și cetățenii români cu respect. Astăzi, prin intremediul Alianței “România Demnă și Puternică” alături de Confederațiile patronale și de restul membrilor ARMIS, ne-am ținut de cuvânt și am transmis această scrisoare oficială ca un prim pas pentru recâștigarea drepturilor și demnității celor 14.000 de copii români afectați de această decizie” a declarat Alexandru Cumpănașu, Președintele CNMR.

“Sper să fie vorba doar de o chestiune tehnică ce ține de exercițiul bugetar 2019. Dacă nu, Guvernul României e obligat să impună o taxă companiilor austriece mari, astfel încât cetățenii români și implicit cei 14.000 de copii români să nu aibă de suferit. Această taxă trebuie să ajungă direct la ei” a declarat Bobby George Marius Păunescu, Președintele ARMIS.

Citește și: Crimă oribilă în România, chiar în seara de Revelion: un bărbat și-a lovit gazda în cap fără milă până a murit

Scrisoarea deschisă de protest

„Către: Ambasada Austriei în România

În atenția: E.S. Doamnei Isabel Rauscher, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Austriei la București

În atenția : D-lui Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe

Excelența Voastră,

Alianța “România Demnă și Puternică” (A.R.D.P.) prin cele doua organizații fondatoare: Coaliția Națională pentru Modernizarea României (C.N.M.R.) si A.R.M.I.S. reprezintă umbrela a peste 300 de organizații economice importante, educaționale, culturale, academice, profesionale și de reprezentare a cetățenilor români aflați în străinătate. Membrii însumați ai Alianței depășesc 7 milioane de români din țară și din străinătate și contribuie cu peste 50% din taxele la PIB-ul României. Astfel prin prezența Scrisoare Deschisă, vă adresam protestul și nemulțumirea noastră față de masura legislativă referitoare la reducerea alocațiilor pentru copiii cetățenilor din celelalte țări membre ale Uniunii Europene care muncesc pe teritoriul statului austriac, măsură controversată și neechitabilă aplicată românilor dar și altor cetățeni din Uniunea Europeană care ar trebui și trebuie să beneficieze de un tratament echitabil și de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni europeni.Vă reamintim că la data de 24 octombrie 2018, Parlamentul Austriei a adoptat o lege care prevedea reducerea alocațiilor pentru copiii cetățenilor din celelalte țări membre ale Uniunii Europene care muncesc pe teritoriul statului austriac și pentru multe țări, inclusiv pentru România adoptarea acestei legi presupune o reducere discriminatorie a sumelor plătite copiilor, prin ajustarea acestora la nivelul de trai din țările comunitare de unde provin aceștia.Astfel, prin această lege care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, au fost afectați copiii cetățenilor din țări membre ale Uniunii Europene care muncesc pe teritoriul statului austriac dar și un număr de aproximativ 14.000 de copii români care vor primi alocația în funcţie de costul mediu al vieţii din statul de rezidență, respectiv din România.

Prin adoptarea acestei legi care contravine principiilor care stau la baza legislaţiei Uniunii Europene, statul austriac a reușit să genereze o situație de discriminare fără precedent atât a cetăţenilor români, cât și a cetățenilor din alte state membre care muncesc, trăiesc și plătesc contribuţii la bugetul de stat în Austria.

Față de gestul neechitabil și discriminator la adresa copiilor români dar și la adresa copiilor din celelelate state europene, vă solicităm următoarele:

Să ne motivați care au fost argumentele legale care au stat la baza adoptării acestei legi injuste și inechitabile, prin care nu s-au respectat principiile instituțiilor Uniunii Europene cu precădere ale Comisiei Europeane. Aceste principii obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni, în contextul în care cetățenii români au aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățenii europeni;

Să respectați Tratatul cu privire la funcţionarea Uniunii Europene, tratat care prevede faptul că tratamentul egal al cetăţelor europeni interzice măsurile discriminatorii și dă dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili şi de a lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca cetăţenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie;

Să respectați prevederile Curții de Justiție a Uniunii Europene care a statuat că regula egalității de tratament prevăzută în Tratatul cu privire la funcţionarea Uniunii Europene și în Regulamentul 492/2011 al Parlamentului European și al Consiliului European privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, dar și orice forme de discriminare realizate prin aplicarea altor criterii de diferențiere;

Să nu uitați faptul că valorile comune pe care este fondată Uniunea şi principiul „Uniţi în diversitate” pe care a fost consolidat proiectul european trebuiesc respectate de toate țările membre UE și că ajustarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai persoanelor care muncesc și trăiesc în Austria, nu reflectă deloc principiul egalităţii şi al nediscriminării;

Să reanalizați și să abrogați această măsură legislativă discriminatorie în cel mai scurt timp și în același timp vă solicitam să gestionați cu diplomație și profesionalism acesta situație care creează diferențe flagrante între cetățenii europeni și să conștientizați că aceasta poate constitui un atac la structura, fundamentul și principiile UE.

Având în vedere atitudinea pro-europeană a ARDP dar și a cetățenilor României, afirmăm cu tărie că măsura legislativă adoptată este nejustificată și abuzivă și că poate constitui cu ușurință un precedent pentru multe alte state membre ale UE. Organizațiile membre ale ARDP, care reprezintă diaspora românească-care este cea mai mare populație dintr-un stat membru aflată în granițele UE având un număr de peste 4 milioane de români-avertizează executivul austriac cu posibile proteste atât la București cât și la Viena. În încheiere, solicităm statului austriac luarea tuturor măsurilor necesare pentru a evita pe viitor apariția unor situații similare care pot aduce daune atât Uniunii Europene cât și cetățenilor săi.

ARDP prin reprezentanții săi, solicită o întâlnire oficială cu E.S. Doamna Ambasador Isabel Rauscher pentru a discuta acest subiect deosebit de important și pentru a găsi cele mai bune soluții.

Scrisoarea rămâne deschisă pentru oricine se alătură Alianței “România Demnă și Puternică” în acest demers.

Semnat, CoPreședinte ARDP CoPreședinte ARDP

si

Președinte CNMR Președinte ARMIS, Alexandru Cumpănașu - Bobby George Marius Păunescu”, se arată în scrisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.