Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianță interesantă pe plan mondial împotriva Occidentului: China cooperează tot mai mult cu Iranul, după sancțiunile țărilor din vest

impacare intelegere

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat marţi 'solidaritatea' cu Iranul cu ocazia întrevederii sale cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, care a început o vizită de stat în China, transmite AFP, informează Agerpres.

'În faţa situaţiei complexe generate de evoluţiile lumii, ale epocii şi istoriei, China şi Iranul se susţin reciproc, îşi arată solidaritatea şi cooperarea', a declarat Xi la televiziunea chineză CCTV.

Vizita lui Raisi este prima a unui preşedinte iranian în China de mai bine de 20 de ani.  Ebrahim Raisi, care este însoţit de o importantă delegaţie economică şi comercială, a fost primit de Xi Jinping la Palatul Poporului, imens edificiu din centrul capitalei Beijing.

China a semnat în 2021 un vast acord strategic pe 25 de ani cu Iranul, supus de Statele Unite unor grele sancţiuni care îi sufocă economia. China şi Iranul se confruntă cu presiuni occidentale în urma poziţiilor lor faţă de invadarea Ucrainei faţă de Rusia.

Independența

'China susţine Iranul în apărarea suveranităţii sale naţionale, a independenţei sale, a integrităţii sale teritoriale şi a demnităţii sale naţionale', i-a transmis Xi omologului său iranian, potrivit CCTV. 'China susţine Iranul în rezistenţa sa la unilateralism şi la intimidare, se opune forţelor externe care se amestecă în afacerile interne ale Iranului şi subminează securitatea şi stabilitatea Iranului', a mai subliniat liderul chinez.

În ce priveşte dosarul nuclear, Xi a dat asigurări că ţara sa va continua 'să susţină Iranul în apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime' şi 'să promoveze reglementarea rapidă şi corespunzătoare' a problemei.

Potrivit CCTV, China şi Iranul au semnat mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile agriculturii, comerţului, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii, culturii, sportului, ajutorului în caz de catastrofă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.