Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţă între socialişti şi liberali în Spania pentru trecerea guvernului

spania

Liderul socialiştilor spanioli, Pedro Sanchez, desemnat premier, a acceptat marţi revizuirea Constituţiei solicitată de formaţiunea liberală Ciudadanos, pentru a primi în schimb sprijinul acesteia din urmă în parlament la votul de învestire a unui nou guvern, transmite agenţia EFE. Sanchez a anunţat la o conferinţă de presă că va încheia un acord cu partidul Ciudadanos. Liderul acestuia, Albert Rivera, a cerut, printre altele, ca legea fundamentală să nu permită unui şef al executivului să stea în fruntea guvernului mai mult de opt ani şi să fie încurajată participarea cetăţenilor la elaborarea proiectelor de lege, numărul minim de semnături pentru iniţierea unei iniţiative legislative urmând să fie coborât de la 500.000 la 250.000.

Un asemenea acord între Partidul Socialist Spaniol (PSOE) şi Ciudadanos i-ar mări şansele lui Pedro Sanchez de a obţine în legislativ un vot majoritar pentru un guvern de coaliţie, ceea ce ar pune capăt impasului politic rezultat în urma alegerilor legislative din luna decembrie, care au condus la un parlament foarte fragmentat. După ce liderul stângii radicale Podemos, Pablo Iglesias, a renunţat la condiţiile puse lui Pedro Sanchez de a exclude partidul Ciudadanos din orice negociere şi de a alege între stânga şi dreapta condusă de actualul premier în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, liderul socialist a început negocierile pentru formarea unei coaliţii a stângii. Dar cele patru partide de stânga reprezentate în parlament au împreună numai 161 de mandate, majoritatea absolută fiind de 176 de mandate. Prin urmare, cele 40 de voturi ale Ciudadanos ar putea fi decisive pentru învestirea noului executiv. Însă nu se ştie deocamdată care va fi reacţia celorlalte trei partide de stânga faţă de o asemenea înţelegere între PSOE şi Ciudadanos.

Premierul Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe liderul PSOE, Pedro Sanchez, să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie. Însă acesta din urmă riscă să intre în criză de timp, el având termen până pe 2 martie să propună un guvern susţinut de o coaliţie. Dacă nu obţine atunci un vot favorabil în parlament, poate cere să se repete votul în următoarele două zile, iar dacă tot nu reuşeşte să-şi treacă guvernul va fi iniţiat procesul legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, ce ar urma să se desfăşoare în cursul verii, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.