Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța Iran-China-Rusia promite OPRIREA Occidentului: ar reprezenta 22% din PIB-ul global

blacknews.ro.
Iran, China, Rusia

Iran, China și Rusia își consilidează relațiile, în ciuda „zgomotului” de la nivel internațional, iar experții în relații internaționale văd asta ca pe oportunitate de a deschide calea unei noi alianțe interesante. Alianța celor trei țări s-ar vrea un răspuns la puterea Occidentului, în special pe plan ecomomic, dar mai apoi nu e exclus să meargă și în zona militară.

Recenta întâlnire a președinților Iranului și Rusiei, care a avut loc în contextul tensiunilor internaționale și al sancțiunilor împotriva Teheranului și Moscovei, a indicat o viziune strategică și urmărirea unei alianțe durabile între cele două țări, informează agenția de știri iranieană IRNA într-un material. Călătoria președintelui iranian Ebrahim Raisi la Moscova a fost pozitivă în sine și va avea rezultate politice și economice pozitive, pe lângă consolidarea legăturilor bilaterale, consideră experții citați de presa din Iran.

O astfel de alianță ar avea o populație de aproximativ două miliarde de oameni, ar avea o suprafață de 29 de milioane de kilometri pătrați și ar reprezenta 22% din PIB-ul global.

Rusia și China sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite cu drept de veto.

Iranul, China și Rusia au puterea și capacitatea militară necesară pentru a contracara orice conflict pe mare, pe sol și pe cer, citează agenția citată.

Alianța cu China și Rusia ar putea ajuta Iranul să-și exporte în siguranță petrol și gaze către țările sancționate - deși nu ar descuraja impunerea de sancțiuni în sine.

Alianța va transmite, de asemenea, un mesaj țărilor europene care participă la discuții pentru a reînvia acordul nuclear cu Iranul din 2015.

Cele trei țări au și organizat deja exerciții militare comune. De când a ajuns la putere în iunie, președintele ultraconservator iranian Ebrahim Raisi a adoptat o politică „orientată spre est”, ceea ce presupune o îmbunătățire a relațiilor cu China și Rusia. Teheranul s-a alăturat în septembrie Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, un grup de securitate din Asia Centrală condus de Moscova și Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.