Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţa Pentru Turism a solicitat un dialog deschis cu privire la eliminarea impozitului specific

infooradea.ro
romania turism romania

Alianţa pentru Turism (APT) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunţate în spaţiul public în ultima săptămână, în special eliminarea impozitului specific, şi solicită o consultare în prealabil cu organizaţiile mediului privat.

"După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar şi afectarea masivă a industriei turismului, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire şi au nevoie de predictibilitate şi stabilitate. Înţelegem necesitatea îmbunătăţirii măsurilor fiscale şi credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creşterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic", se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit reprezentanţilor APT, companiile cu capital românesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că acestea au nevoie de un dialog deschis cu autorităţile pornind de la faptul că industria turismului este încă în reconstrucţie după doi ani de pandemie şi creşterile de preţuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, ca majoritatea industriilor de altfel.

De asemenea, industria înregistrează un deficit de personal fără precedent, care ameninţă dezvoltarea afacerilor cel puţin la fel de mult precum recesiunea economică. Oamenii nu mai au încredere în această industrie, iar companiile fac eforturi şi alocă resurse peste estimări şi bugete, pentru a putea combate lipsa personalului, susţin reprezentanţii APT, potrivit Agerpres.ro.

"Înţelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea şi ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent şi de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil; fundamentul porneşte de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ şi de o birocraţie înlesnită pentru a încuraja mediul economic şi pentru a creşte randamentul bugetului de stat", precizează APT .

În acest context, Alianţa pentru Turism solicită un dialog urgent pentru a identifica o formă optimă a legii, dar care să permită sectorului "o dezvoltare sănătoasă în continuare".

Alianţa Pentru Turism este o platformă care reuneşte 26 de entităţi, printre cele mai importante şi mai ales active din turismul naţional, cu rol de reprezentare a unei părţi importante din industria turismului şi a ospitalităţii în relaţia cu Preşedintele României, Guvernul României, Parlament şi ministere.

Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în 2017, şi se aplică activităţilor hoteliere, de restaurant, bar & cafenele sau catering. Acesta se calculează în funcţie de mai multe variabile, precum suprafaţa locaţiei, rangul localităţii sau sezonalitatea. În perioada pandemiei acesta a fost suspendat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.