Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța Turcia - Arabia Saudită, un nou pol global de putere: Acord de miliarde de dolari, în plină criză, după ani de tensiuni

turcia arabia saudita

Ministrul de finanțe Mohammed Bin Abdullah Al-Jadaan anunțase în decembrie intenția țării sale de a face acest depozit.

Arabia Saudită a semnat luni un acord cu Turcia pentru a depune 5 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro) la banca centrală a acestei țări.

Acest acord intervine în contextul în care Turcia se confruntă cu o inflație ridicată și cu efectele cutremurului masiv de luna trecută.

Regatul a anunțat acordul prin intermediul agenției de stat Saudi Press Agency, numindu-l "o mărturie a cooperării strânse și a legăturilor istorice care există între Regatul Arabiei Saudite și Republica Turcia și poporul său înfrățit".

Decizia a fost luată la ordinul regelui Salman și al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a precizat aceasta.

Regatul nu a oferit detalii despre modul în care vor fi folosiți banii sau dacă ar putea cere returnarea sumei. Depozitele de această natură pot contribui la creșterea cursului de schimb al unei monede naționale în raport cu alte monede internaționale.

O apropiere după ani de relații tensionate

Turcia și Arabia Saudită au subliniat în 2022 determinarea privind o nouă perioadă de cooperare în relațiile bilaterale în timpul discuțiilor de la Ankara din iunie, în contextul în care cele două țări urmăresc să normalizeze pe deplin legăturile care au fost rupte după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Într-o declarație comună în urma discuțiilor dintre prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al țării, și președintele turc Tayyip Erdogan, cele două țări au declarat că au discutat despre îmbunătățirea relațiilor și despre investiții în sectoare, de la energie la apărare, printre altele.

În afară de uciderea lui Khashoggi, au existat și alte surse de tensiune, cum ar fi sprijinul Arabiei Saudite pentru lovitura de stat din Egipt din 2013 și sprijinul aferent al Turciei pentru Frăția Musulmană. Erdogan a fost un critic înverșunat al președintelui egiptean Abdel Fatah al-Sisi (deși Turcia caută acum reconcilierea cu Egiptul) și a salutat opoziția egipteană, în special Frații Musulmani, care au creat platforme media pentru a delegitima conducerea egipteană.

Apoi, a existat sprijinul Turciei pentru Qatar după ce Bahrain, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au blocat țara în 2017 din cauza relațiilor dintre Doha și Teheran, a sprijinului său pentru grupurile islamiste și a liniei editoriale a Al Jazeera, printre alte probleme.

În toate acestea, Turcia s-a prezentat atât ca lider regional, cât și ca o țară musulmană de frunte, ceea ce nu s-a potrivit în mod deosebit cu Arabia Saudită, al cărei rege își derivă legitimitatea din faptul că este custodele celor două moschei cele mai sfinte ale islamului, la Mecca și Medina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.