Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța Ucraina, Moldova și România prinde contur: în prima etapă e vizată gestionarea bazinului râului Prut

alianta

Alianța Ucraina, Moldova și România prinde contur: în prima etapă e vizată gestionarea bazinului râului Prut

Ucraina, Republica Moldova și România au semnat vineri, la Kiev, o declarație privind gestionarea bazinului râului Prut, informează Mediafax.

Ministrul Mediului Mircea Fechet a participat vineri la Forumul Internațional „Uniți pentru Dreptate. Uniți pentru Natură”, care are loc vineri și sâmbătă, în Kiev, Ucraina. Reuniunea își propune să aducă în atenția lumii consecințele războiului asupra mediului, atât în Ucraina, cât și în regiunea transfrontalieră.

La conferință participă reprezentanți ai Grupului de lucru la nivel înalt instituit de Oficiul Președintelui Ucrainei, ai Programului Națiunilor Unite, reprezentanți ai instituțiilor Uniunii Europene, ai Curții Penale Internaționale.

Ce a spus Mircea Fechet

„Aș dori să reiterez faptul că România condamnă, în cei mai fermi termeni, agresiunea premeditată a Rusiei asupra Ucrainei și își exprimă deplina susținere și solidaritate cu poporul ucrainean, victime ale războiului brutal de agresiune declanșat de Rusia.

Referindu-mă la consecințele asupra mediului în Europa și nu numai, aș dori să abordez în primul rând problema apei. După cum știm cu toții, este un element de bază pentru existența vieții, fie dacă ne referim la ființe umane, fie la mediu în general, inclusiv flora și fauna de care suntem total dependenți. În plus, emisiile de gaze cu efect de seră sunt un rezultat direct al războiului, ducând la o pierdere profundă a biodiversității și la deteriorarea ecosistemelor esențiale de pe teritoriul Ucrainei și nu numai. În contextul acestei realități tragice, vom dovedi un angajament puternic față de necesitatea urgentă de a proteja mai bine mediul inclusiv prin semnarea instrumentelor de cooperare bilaterală și multilaterală, în cursul zilei de astăzi”, a declarat Mircea Fechet.

Acesta a semnat Declarația de cooperare legată de managementul apelor din perspectiva aspectelor internaționale, între Ucraina, Republica Moldova și România privind gestionarea bazinului râului Prut, alături de ministrul mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, și de Ruslan Strilets, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina.

Ministrul român a subliniat importanța bazinului râului Prut, care acoperă o suprafață de 27.540 km², fiind unul dintre cei mai lungi 3 afluenți ai Dunării. Totodată, caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că principalul său curs fluvial a marcat întotdeauna granițe importante în istorie. Astăzi, pe parcursul a 711 km, formează granița dintre România și Republica Moldova, iar pentru o lungime de 31 km, formează granița dintre România și Ucraina.

Tot vineri, ministrul Mircea Fechet și Ruslan Strilets, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul protecției mediului între cele două țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.