Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alimentația corectă în timpul postului. Recomandările nutriționiștilor

Doxologia
postul Craciunului post

Creștinii ortodocși de stil vechi intră, din 28 noiembrie, în postul Crăciunului. Următoarele șase săptămâni, creștinii le vor petrece în rugăciune și abstinență. Creștinii ortodocși după actualul calendar sunt însă deja în Postul Crăciunului.

Mesele recomandate pentru curățarea trupului și sufletului vor fi lipsite de produse de origine animală, în afară de zilele de odihnă, când se dă dezlegare la pește. Nutriționiști le recomandă celor care intenționează să respecte postul, să fie atenți la produsele consumate și să-și asigure un aport caloric și proteic echilibrat, transmite Ntv.md.

Specialiștii în nutriție atrag atenția la unele alimente care, chiar dacă nu sunt de origine animală, pot dăuna sănătății, fiind consumate din abundență sau gătite de cele mai multe ori, greșit. Pentru o alimentație bine echilibrată, nutriționiștii recomandă oamenilor un meniu diversificat, care să includă cele trei mese pe zi cu vitaminele și nutrienții necesari pentru o bună funcționare a proceselor metabolice.

IRINA ANIRI, nutriționist: Eu recomand varză murată, ca fiind un probiotic foarte bun pentru organism. Pentru ca mâncarea să se digere mult mai bine, pentru imunitate mai bună, dar iarăși trebuie în cantități corecte de mâncat. Este foarte bine să mâncăm și aceleași boboase, ca năutul și lintea, dar să le combinăm cu salate. Să avem și același carbohidrat, care este integral și acesta nu este orezul simplu, este același arpacaș, același arnăut, același bulgur, un produs integral, care mai mult timp se va digera, are mai multe beneficii. În perioada rece a anului să nu uităm de hidratare. Ceaiurile din ierburi, ceaiurile de cătină, pomușoarele pe care le-am înghețat în timpul verii.

Irina Aniri mai atrage atenția că oamenii cu problemele ale sistemului digestiv trebuie să fie foarte atenți la mesele din timpul postului.

Postul Crăciunului pe stil vechi durează 40 de zile, până pe data de 7 ianuarie. Este unul dintre cele patru posturi mari din an și îi pregătește pe creștini pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos. Pe lângă abstinența de la produsele de origine animală, în această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.