Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alimentul banal care scade rapid glicemia: Este recomandat pacienților cu diabet de tip 2

stirimed.ro
test glicemie

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că există o serie de factori de risc care pot declanşa boala, pe lângă moştenirea genetică, notează exquis.ro.

Diabetul zaharat de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul, împiedicând absorbția insulinei și având ca rezultat niveluri ridicate de zahăr în sânge. În timp, poate provoca leziuni grave, în special la nivelul nervilor și al vaselor de sânge.

Cum să scazi rapid glicemia: Băutura care are acest efect asupra nivelului de zahăr din sânge

Un truc simplu este consumul de oțet de mere, un produs alimentar valoros datorită conținutului de bacterii benefice din el. Conține zeci de substanțe biologic active, inclusiv 16 aminoacizi și o grămadă de vitamine. Oamenii de știință americani au studiat efectele oțetului de mere asupra voluntarilor (sănătoși, diabetici și prediabetici) care consumau carbohidrați.

S-a demonstrat că o porție de oțet de mere, mai puțin de o uncie (aproximativ 30 de ml), reduce semnificativ concentrația de zahăr din sânge după masă. Aceste rezultate au fost observate în toate cele trei grupuri. Un alt studiu al acelorași autori a comparat eficiența oțetului de mere în diabet cu placebo (apă).

Astfel, consumul a două linguriţe de oțet de mere diluat înainte de culcare scade semnificativ concentrația de glucoză în sânge măsurată atât după masă, cât și pe stomacul gol.

Mecanismul de acțiune al acestui produs în diabetul de tip 2 rămâne un mister. Potrivit uneia dintre ipotezele oamenilor de știință, acidul acetic previne conversia carbohidraților complecși în glucoză, ceea ce oferă pancreasului timp suplimentar de prelucrare a alimentelor. Unele medicamente hipoglicemice moderne, cum ar fi miglitol, au un mecanism de acțiune similar.

Atenţie! În diabetul de tip 1, oțetul de mere este dăunător! În general, digestia lentă a alimentelor este periculoasă în diabet, deoarece face dificil controlul nivelului glicemiei. Oamenii de știință suedezi au ajuns la concluzia că la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, oțetul crește semnificativ timpul în care alimentele rămân în stomac, potrivit publicației britanice Express.

 

Aportul corect de oțet în diabetul de tip 2

Se diluează 1-2 linguriţe de oțet de mere într-un pahar mare cu apă. Nu-l luați niciodată nediluat pentru a evita arsurile la stomac și deteriorarea smalțului dinţilor.

Oțetul de mere este un condiment universal care poate fi adăugat în diverse feluri de mâncare – salate, sosuri și supe (ciorbă de burtă de exemplu), şi se potrivește bine cu multe tipuri de carne și pește.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.