Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alimentul care poate fi o alternativă sănătoasă al zaharului. Ce spun specialiștii

sfaturimedicale.ro
sirop de agave

Alimentul care poate fi o alternativă sănătoasă al zaharului. Ce spun specialiștii

Folosită cândva ca ingredient cheie în producția de băuturi spirtoase precum tequila și mezcal, agava a devenit un înlocuitor al zahărului din ce în ce mai popular, relatează USA Today, scrie adevarul.ro.

Agava este un îndulcitor obținut din seva plantei de agave - dar atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre agave în domeniul alimentar, se referă de obicei la siropul de agave - numit uneori nectar de agave - care nu conține alcool.

„Siropul de agave este obținut în principal din planta de agave albastră și este cunoscut ca fiind mai dulce - probabil din cauza conținutului său mai mare de fructoză - decât alți îndulcitori", a afirmat Kate Zeratsky, nutriționist la Mayo Clinic din Rochester, MN. Într-adevăr, un document al Colegiului de Științe Agricole, de Consum și de Mediu de la Universitatea din Illinois arată că siropul de agave este de 1,5 ori mai dulce chiar și decât zahărul.

Cu toate că este adesea comercializată „ca o alternativă naturală și mai sănătoasă" la îndulcitorii tradiționali, cum ar fi zahărul", explică Jen Messer, consultant în nutriție și dietetician la Jen Messer Nutrition, agava nu ar trebui să fie considerată un „aliment sănătos".

Beneficiile siropului de agave

Totuși, agava are câteva beneficii pentru sănătate care merită luate în considerare, inclusiv un indice glicemic scăzut, a afirmat Lisa Young, profesor adjunct în domeniul nutriției la Universitatea din New York și autor al cărții „Finally Full, Finally Slim". Indicele glicemic este un parametru care estimează puterea şi gradul în care alimentele vor determina creşterea glicemiei. Se știe că alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc nivelul de zahăr din sânge mai mult decât cele cu un indice glicemic scăzut.

Zahărul are un indice glicemic de 65, mierea de 58, iar siropul de arțar are un indice glicemic de 54. Siropul de agave, în schimb, este un îndulcitor cu un indice glicemic de 17 pentru unele variante ale produsului și un indice glicemic de până la 10 pentru altele.

„Provenind dintr-o plantă, agava are, de asemenea, urme de minerale, inclusiv fier, potasiu și magneziu", a afirmat Zeratsky.

Totuși, nu înseamnă că agava este neapărat benefică pentru tine. „Consumul excesiv de orice îndulcitor, inclusiv agave, poate avea consecințe asupra sănătății", spune Young. Astfel, vă puteți confrunta cu o creștere în greutate, întrucât agava are mai multe calorii decât zahărul.

„De asemenea, agava conține mai multă fructoză decât alte zaharuri și siropuri", spune Jill Weisenberger, dietetician în Virginia. Ea afirmă că agava are „aproximativ 80% fructoză, comparativ cu doar aproximativ 55% în siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză".

În timp ce toată lumea ar trebui să limiteze consumul zilnic de zaharuri adăugate, cei care suferă de tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil, ar trebui să limiteze în mod special consumul de fructoză, deoarece poate provoca balonare, diaree și alte probleme din cauza faptului că este greu absorbită la aceste persoane.

„Agava nu este mai sănătoasă decât orice alt îndulcitor", a declarat Messer, „dar alegerea se rezumă adesea la preferințele personale și la nevoile alimentare specifice, deoarece fiecare tip de îndulcitor are propriile sale caracteristici nutriționale”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.