Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alimentul din bucătăria ta care îți scurtează viața: dacă îl consumi mai puțin, trăiești mai mult - studiu

shoptr2.kaiopoli.com
condimente

Reducerea aportului de sare din alimentația dumneavoastră poate părea la prima vedere neinteresantă, însă cercetările recente sugerează că beneficiile ar putea fi substanțiale, putând reduce riscul de deces prematur.

Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine indică faptul că utilizarea unui înlocuitor de sare în timp ce gătiți ar putea fi legată de un risc mai mic de deces prematur din orice cauză sau de boli cardiovasculare.

Ce spune studiul

Autorul principal al studiului, Dr. Loai Albarqouni, a subliniat că s-a demonstrat că utilizarea pe termen lung a înlocuitorilor de sare a îmbunătățit rezultatele cardiovasculare pe perioade de până la zece ani. Studiile anterioare s-au axat predominant pe efectele pe termen scurt, care durează doar câteva săptămâni.

Studiul a analizat 16 studii controlate randomizate care au implicat peste 35.000 de participanți cu o vârstă medie de aproximativ 64 de ani, cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Majoritatea studiilor au avut loc în China, iar câteva în Marea Britanie, Taiwan, Peru, Țările de Jos și Norvegia.

S-a constatat că înlocuitorii de sare reduc atât nivelul de sodiu urinar, cât și tensiunea arterială, similar cu efectele medicamentelor pentru tensiune arterială, ceea ce ar putea explica riscul redus de deces, scrie incredibilia.ro.

Cercetări limitate

Cu toate acestea, dovezile pentru populațiile occidentale au fost considerate ca având un grad de certitudine scăzut până la foarte scăzut din cauza cercetărilor limitate în afara țărilor asiatice. Una dintre provocările legate de aplicarea acestor constatări în context occidental este diferența dintre modelele de consum de sare.

În America de Nord, aportul de sare este puternic influențat de alimentele procesate și de cele de tip fast-food, în timp ce în cadrul cercetării, acesta este determinat în principal de adăugarea de sare în timpul preparării alimentelor la domiciliu.

Dr. Albarqouni a subliniat faptul că reducerea aportului de sodiu este doar o componentă a reducerii riscului cardiovascular și că modificările stilului de viață, cum ar fi ajustările dietetice, renunțarea la fumat și creșterea activității fizice, joacă, de asemenea, un rol crucial.

În timp ce înlocuitorii de sare nu sunt un leac pentru toate bolile cardiovasculare, ei oferă un instrument valoros în cadrul tabloului general al gestionării riscului cardiovascular.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.