Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu: 'Ministrul Cîţu va beneficia, indiferent de frustrarea exprimată prin vot de PSD, de sprijinul colegilor noştri din PNL'

Wikipedia
Alina Gorghiu

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat luni, în plenul Senatului, că moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Finanţelor este generată de "frustrarea pierderii guvernării şi de pierderea alegerilor prezidenţiale cu cel mai slab scor" din istoria social-democraţilor, potrivit Agerpres.

"Ministrul Cîţu va beneficia, indiferent de frustrarea exprimată prin vot de PSD, de sprijinul colegilor noştri din PNL. Vă îndemn însă ca pe viitor să faceţi o opoziţie responsabilă la guvernarea PNL. De câte ori PSD a folosit acuzaţia de austeritate la adresa PNL, tot de atâtea ori s-a întors împotrivă, pentru că românii nu mai vor cadouri în bani de la bugetul de stat, cu care să se laude PSD în campania electorală. Nu îi mai mulţumeşte aşa ceva, vor infrastructură, autostrăzi, vor proiecte mari de investiţii. Acesta a fost mesajul românilor la alegeri'', a spus Gorghiu, la dezbaterea moţiunii de la Senat.

Ea consideră că un singur aspect este pozitiv în ceea ce priveşte această moţiune şi dezbaterea ei - şi anume faptul că i se oferă ministrului Finanţelor Publice oportunitatea de a spune adevărul despre guvernarea Dăncilă chiar de la tribuna Senatului.

Citește și: Liderul PSD,despre eliminarea pensiilor speciale: Ori e desființatare la toata lumea, ori nu

"Pentru politicile fiscale este imperios necesar să se ştie cum stă economia în realitate după trei ani de minciună marca PSD. Şi totul trebuie să fie clar înainte de prezentarea bugetului pe 2020. Ministrul Florin Cîţu face astăzi un lucru pe care orice ministru de Finanţe responsabil ar trebui să-l facă: clarifică situaţia finanţelor publice ale României, pentru că lipsa de transparenţă din ultimii ani a fost de multe ori sancţionată de pieţe şi ne-a costat mult. PSD, prin ce a făcut ocultând realitatea, prezentând cifre coafate şi vopsite, a influenţat în rău pieţele din România. Au creat numai probleme în construcţia planurilor companiilor, investitorilor şi neplăceri cetăţenilor. Dacă se continua cu metodele PSD de genul amânări de rambursări de TVA, neplata concediilor medicale, neplata facturilor prin programul PNDL, se punea pe butuci o mare parte din economia românească", a afirmat Alina Gorghiu.

La rândul său, senatorul USR Adrian Wiener a declarat că partidul său îşi doreşte depolitizarea administraţiei publice şi degrevarea de susţinerea unui aparat bugetar excesiv.

"USR vrea depolitizarea administraţiei publice şi degrevarea de susţinerea unui aparat bugetar excesiv. Putem digitaliza ANAF-ul, să colectăm civilizat şi eficient venituri la buget. Sperăm să găsim în ministrul Finanţelor un partener în acest sens. Ne bucurăm că discutăm acum şi de proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale şi de eliminarea cumulului pensiei cu salariul, blocate de ani de zile în Parlament", a subliniat senatorul.

Citește și: Jandarmerița bătută în timpul protestelelor din 10 august 2018 mută în forță împotriva Jandarmeriei

La dezbaterile din plen, senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat că moţiunea simplă a PSD este un semnal de alarmă pentru ministrul Florin Cîţu.

"Avem obligaţia să pregătim bugetul de anul viitor şi în luna decembrie să îl finalizăm, să nu ajungem în situaţia de anul trecut de a discuta şi în luna februarie bugetul pentru anul în curs. Avem obligaţia de a pregăti acest buget în mod raţional, văzând care sunt angajamentele atât pe partea de majorări de pensii, cât şi pe partea de majorări de salarii. Să nu mai venim cu soluţii să scoatem din sertare acele proiecte de legi care au fost depuse acum jumătate de an, acum un an, doar încercând să îngreunăm şi mai mult sarcina Guvernului actual. Avem o anumită configuraţie parlamentară, dar asta nu înseamnă că trebuie să distrugem bugetul de anul viitor cu bună ştiinţă, nici cu TVA-ul de 16% ş.a.m.d. (...) Obligaţia noastră acum în 2019 este să pregătim bugetul pe anul viitor, să susţinem Guvernul actual (...)", a precizat Tanczos Barna.

În intervenţia sa, preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că le recomandă colegilor săi să nu voteze moţiunea simplă, pentru că ministrul Florin Cîţu este chemat "să dea socoteală pentru o perioadă uşor cam scurtă".

El i-a atras însă atenţia lui Florin Cîţu că trebuie să cântărească, în calitatea de ministru de Finanţe, fiecare "cuvinţel".

"Vreau să-i atrag atenţia că în calitate de ministru de Finanţe trebuie să cântărească fiecare cuvinţel pe care îl spune şi exemplul cel mai bun poate să îl ia de la guvernatorul BNR, care este întotdeauna extrem de prudent, pentru că ştie că orice cuvânt nepotrivit poate să provoace un cutremur, dacă nu chiar mai mult", a arătat Tăriceanu.

În opinia sa, măsura anulării supraaccizei la carburanţi nu este cea mai potrivită, ci reprezintă "o gaură frumuşică în plus la buget faţă de situaţia proastă în care ne găsim".

"Aştept multă responsabilitate nu numai pentru ce înseamnă construirea bugetului, dar şi ceea ce înseamnă politicile fiscale. În România, deja avem un nivel de fiscalitate foarte redus, ar fi bine să nu avem impozite deloc, dar din ce mai construim veniturile bugetului şi funcţionarea veniturilor publice. Aceasta e chestiunea la care vreau să reflectaţi foarte serios", a încheiat Tăriceanu.

Moţiunea a fost adoptată de Senat cu 59 de voturi "pentru", 56 "împotrivă" şi două abţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.