Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu vorbește despre proiectul-cheie al PNL, chiar dacă se așteaptă la critici: Îmi doresc o dezbatere amplă, reală pe legile educaţiei

ziuadevest.ro
Alina Gorghiu

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Sângeorz-Băi, că îşi doreşte o dezbatere amplă şi reală pe pachetul de legi privind reforma în educaţie, pe care PNL îl consideră un proiect-cheie, ea adăugând că liberalii nu se feresc de critici pe marginea acestui subiect.

"Ca preşedinte interimar al Senatului, chiar îmi doresc să existe o dezbatere autentică, amplă, reală pe aceste legi ale educaţiei, atât pe mediul preuniversitar, cât şi pe mediul universitar, pentru că în ultimii 30 de ani n-a mai existat o reformă atât de adâncă a sistemului de educaţie din România. Clamăm de fiecare dată că este necesară această reformă şi, sigur, aşa cum ştiţi, de-a lungul vremurilor reforma a atras şi critici pe măsură. Nu ne ferim deloc de critici, sunt deja sute de amendamente depuse în dezbatere publică, motiv pentru care, până ajung ele în Parlament, că şi acolo va fi o altă etapă intensă de dezbatere, îmi doresc ca această dezbatere publică să fie cât mai sănătoasă şi să fie analizate cu atenţie aceste proiecte", a spus Gorghiu, potrivit agerpres.

Preşedintele interimar al Senatului a ţinut să precizeze că modificările propuse, care ar urma să intre în vigoare din septembrie 2023, "nu sunt testate astăzi, nu sunt scoase din joben", ci au rezultat în urma dezbaterilor cu factorii de decizie organizate în ultimii ani.

Întrebată dacă credibilitatea acestui demers legislativ susţinut de PNL nu este afectată de acuzaţiile de plagiat care planează asupra preşedintelui partidului, Alina Gorghiu a răspuns că ar fi păcat ca un astfel de proiect să fie blocat de discuţii "mai mult sau mai puţin politice" şi că "premierul nu poate să grăbească sau să încetinească o procedură" prin care să fie clarificată situaţia lucrării sale de doctorat.

"O lege sau o reformă nu poate fi făcută pentru cineva sau împotriva cuiva. Ar fi păcat să reducem un text care poate să reprezinte viitorul copiilor noştri, o educaţie reformată în România să o blocăm de o dezbatere sau o discuţie mai mult sau mai puţin politică. Eu am văzut poziţia şefului Academiei Române, şefului CNATDCU, Ioan Aurel Pop, despre desfiinţarea acestei instituţii şi, surprinzător, spunea că suntem singura ţară care mai are genul acesta de instituţie. Deci aş da credit celor care chiar sunt experţi în acest domeniu şi nu m-aş pronunţa eu pe o speţă care este în curs. (...) Că discuţii cu tentă politică vor mai fi despre unul, despre altul, asta cred eu că n-ar trebui să polueze discuţia reală, pe fond, legată de legile educaţiei. (...) Nu cred că trebuie să stea reforma în educaţie în loc pentru că cineva este acuzat de ceva, sincer acum, cu tot respectul. Eu vă înţeleg în mod real preocuparea şi insistenţa de a obţine de la mine un răspuns pe care de fapt îl aşteptaţi de la instituţii. Nu eu pot şi nici premierul nu poate să grăbească sau să încetinească o procedură, nu depinde de domnia sa. Ce depinde de domnia sa - şi îl felicit - a fost accelerarea prezentării publicului larg a acestui proiect mare de reformă", a afirmat Gorghiu.

Noile legi ale educaţiei vor fi dezbătute public şi în cadrul unor consultări organizate de Partidul Naţional Liberal, o astfel de întâlnire urmând să aibă loc miercuri în judeţul Bistriţa-Năsăud, în oraşul Beclean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.