Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi, dezvăluiri interesante despre planurile lui Victor Ponta

AlinaMungiuPippidi

Președintele Societății Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, a declarat că premierul Victor Ponta a urmărit, prin plecarea sa în Turcia, să câștige "un interval de siguranță pentru sa siguranța personală", fapt ce a expus PSD și întreaga coaliție de guvernare.

Citește și: Crin Antonescu, decizie bombă: Anunțul care cutremură PNL

Unul dintre motive ar putea fi, în viziunea sa, confirmarea că nu va apărea un alt dosar în care liderul PSD să fie vizat, precum este cel al deputatului Sebastian Ghiță. În ceea ce privește votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, Alina Mungiu-Pippidi consideră că PSD are motive întemeiate să nu voteze pentru, în condițiile în care nu a fost consultat de președintele Klaus Iohannis, în privința acestei nominalizări.

Citește și: Scenariul INCREDIBIL pus la cale de Klaus Iohannis: MRU premier dacă nu ajunge la SIE

"Să pleci a doua zi în străinătate, după ce ai reușit să îți salvezi Guvernul, înseamnă să provoci aceeași criză de instabilitate pe ai fi avut-o altfel. Victor Ponta a acționat ținând seama de niște lucruri pe care noi nu le știm. A preferat să câștige acest interval de siguranță pentru siguranța sa personală, care a expus PSD și coaliția de guvernare (...) Cu certitudine, niciun om de dragul piciorului lui nu ar fi pus în pericol coaliția de guvernare. El ține și la siguranța lui personală pentru că se teme că justiția e folosită cumva împotriva lui. Cum însă evită acest lucru, stând la distanță, din nou, nu știm, dar cu certitudine este o încercare de negociere, să treacă un anumit interval ca să se convingă de faptul că nu apar alte dosare. E un interval de siguranță personală", a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

Citește și: Sorina Matei, dezvăluire incendiară despre Victor Ponta

În viziunea sa, PSD va ceda o parte din putere, marți, în urma votului din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE.

"E grav pentru că nu mai e altă țară în Europa în care procurorii să încerce să pornească o urmărire penală împotriva unui premier. După părerea mea, s-ar fi putut găsi și poate există la Victor Ponta lucruri mai grave, de exemplu, în relație cu Ghiță. Nu știu, nu vreau să presupun. A-l urmări în momentul unei moțiuni de cenzură că a țepuit niște firme de stat, la care făcea avocatură el, la drept vorbind, e un fleac (...) Dosarele acelea nu au apărut și poate el așteaptă să vadă dacă o să apară. Despre asta e vorba: despre faptul că nu mai avem discuții despre democrație, care să se petreacă cu majoritate transparentă în Parlament. Nu mai avem de-a face cu majoritate transparentă, ci cu jocuri obscure și nu e bine pentru democrație. În al doilea rând, să nu fim naivi. Nu avem ce să îi cerem lui Victor Ponta să reorganizeze justiția, nu are nici competența, nici inclinație spre acest lucru.

Cum s-au înțeles ei în materie de negocieri, pentru șefia SIE, nu știm. Într-adevăr, normal ar fi fost să fie și ei întrebați. Problema e că la noi situația s-a escaldat mult, în ultimele două săptămâni, și nu a mai rămas loc de un dialog simplu", a adăugat președintele Societății Academice din România.

Întrebată dacă consideră că marți va fi o zi decisivă pentru coaliția de guvernare, Alina Mungiu-Pippidi a răspuns:

"Mie nu mi se pare o zi decisivă pentru această coaliție, pentru că se pot supune două majorități: una de interese penale a celor care au un public, care îi votează, care nu ține seama de atitudinea lor față de legile anticorupție, pentru că publicul e sărac și dependent, care nu votează cu convingerile. Acea majoritate rămâne pentru că e în interesul majorității să își păstreze privilegiile. Nu e ușor să desfaci majoritatea asta, dar se va forma, în chestiuni de siguranță națională, o altă majoritate pentru că știm că există un grup important în Parlament, cu identitate în zona securității naționale, care depinde de alte partide. Și, afilierea asta împreună cu Opoziția a format deja o altă majoritate. Îl va întări puțin pe președintele Iohannis și acest lucru e bine pentru echilibrul de putere", a afirmat Alina Mungiu-Pippidi.

Președintele Societății Academice din România consideră că "nu a existat alternativă la Mihai Răzvan Ungureanu".

"Cine era alternativa? Eu știu un om, doi care s-ar fi putut potrivi, dar care au refuzat să se ducă în postul respectiv. Din nou, vorbim pe sursele fiecăruia, având în vedere cât de mult a durat. După părerea mea, PSD are motive întemeiate să nu îl voteze pe Mihai Răzvan Ungureanu, numai motivul procedural. Dar, s-ar putea ca votul lor mâine să nu conteze și poate se mai gândesc", a precizat președintele Societății Academice din România.

Pe de altă parte, Alina Mungiu-Pippidi a subliniat că atât Victor Ponta, cât și fostul vicepremier, Liviu Dragnea sunt expuși și "dacă lor li se întâmplă ceva, partidul e complet decapitat".

"Nu cred că vor să o mai țină un an așa. Dragnea și Ponta sunt expuși, au avut grijă de au lichidat toate alternativele la ei și dacă lor li se întâmplă ceva, partidul e complet decapitat. Situația e pe muchie și au ce pierde și văd acum ce au de pierdut (...) Nouă ne trebuie alegeri și ne trebuie cât mai repede", a afirmat Alina Mungiu-Pippidi la Realitatea TV.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.