Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi o contrează dur pe Renate Weber: 'Mă îngrijorez în ce privește capacitatea avocatului poporului de a vedea adevărul și în alte cauze'

magnanews.ro
alina mungiu pippidi

Politologul Alina Mungiu-Pippidi o critică dur pe Renate Weber, după ce actualul avocat al poporului a publicat un editorial în care a afirmat că pandemia actuală înseamnă sfârșitul drepturilor omului, așa cum le-am cunoscut în ultimii 75 de ani. Pippidi o acuză pe Renate Weber că nu respectă știința și îi pune la îndoială capacitatea de a ocupa funcția de avocat al poporului.

  • CONTEXT: Renate Weber, Avocatul Poporului, face o analiză dură a situației drepturilor omului în urma pandemiei. Această este de părere că „pandemia actuală înseamnă sfârșitul drepturilor omului, așa cum le-am cunoscut în ultimii 75 de ani”. Weber remarcă ușurința cu care cetățenii au renunțat la unele drepturi, de teama pandemiei. „Nu prea văd cale de întoarcere la drepturile omului, așa cum le știam. Câtă vreme state democratice vor să impună, în ropotele de aplauze ale majorității, obligativitatea unui vaccin ca modalitate de combatere a unei pandemii despre care tot nu se știe mare lucru, cum nu se știe nici despre vaccin, este evident ca drepturile colective vor avea întâietate asupra celor individuale”, scrie Avocatul Poprului, în analiza publicată pe cristoiublog.ro.

„Aud pe Renate Weber, de la care aveam alte pretenții că deplînge masiva încălcare de drepturi care are loc în lume și în țară cu ocazia vaccinării și a restricțiilor antipandemice, și ostracizarea celor care au altă părere despre vaccinare. Nu știu cine a fost ostracizat dintre antivacciniști și de unde, dar zeci de parlamentari francezi au primit amenințări cu moartea de la antivacciniști, cu ocazia dezbaterii legii care condiționează de vaccinare accesul în restaurante, la cinematograf sau în tren (cf. Reuters și Le Monde), iar o doctoriță imunoloagă din Italia a primit un glonț într-o scrisoare după ce a susținut vaccinarea copiilor. Pe forumurile care îmi republică mie articolele despre epidemie, pe care le scriu pentru că e de datoria mea, ca fost medic și profesor de politici publice, să informez lumea, plouă cu insulte și amenințări  pe care moderatorii (unde există) fac eforturi să le curețe. Mi se pare mie, sau violența nu e de partea celor care sunt cu educația, cu știința, și cu solidaritatea? Ci de partea cealaltă? A susține mai ales, cum face Renate, că sunt de o singură parte, e atît de flagrant neobiectiv că mă îngrijorez în ce privește capacitatea avocatului poporului de a vedea adevărul și în alte cauze. În ce privește pe promotorii opiniilor ei ca ”istorice”, aceștia sunt dezinformatori de profesie, începînd de la colaborarea lor cu Securitatea și sunt la rîndul lor promovați de cei care și-au dedicat viața dovedirii ideii că victimele și turnătorii sunt unul și același lucru, evident pentru că sunt ei înșiși securiști sau rude de securiști. Trist cîte lucruri explică încă în România porcăriile făcute de fiecare (și familia) în timpul dictaturii care a precedat libertatea asta de care ne batem joc.

Peste cinci milioane de oameni în lume sunt morți, de zece ori mai puțin decît la grupa spaniolă din 1918-1920 din cauză că știința modernă a descoperit că vaccinul și restricțiile limitează numărul de infecții și gravitatea lor. Dar știința nu ne ajută dacă nu avem o minimă înțelegere, respect și încredere în știință, dacă refuzul educației și igienei devin drepturi ale omului pe care trebuie să le apărăm. Nu există un drept la prostie și la ignoranță. Dacă speranța de viață a crescut enorm în ultima sută de ani este că oamenii nu s-au baricadat în case ca să refuze să fie educați și au renunțat treptat să mai urineze și să-și arunce gunoaiele pe spații publice. Nimic din ceea ce produce externalități negative, adică acțiuni proprii cu consecințe nefaste asupra altora nu este un drept, sau am avea dreptul la omor prin neglijență consemnat în tratate și radiat din Codul Penal.

Că nu doar trolii de pe social media mint și inventează, ci și guvernele uneori e cert adevărat. Eu l-am criticat pe cel din România pe tot timpul pandemiei. Dar noi trebuie să cerem guvernelor să mențină statul de adevăr, așa cum sunt responsabile și cu statul de drept. Așa cum cel din urmă nu mai există dacă prea mulți oameni fură și comit violențe, nici primul nu supraviețuiește dacă dezinformarea e atît de răspîndită și discernămîntul așa de scăzut că nu mai deosebim adevărul de neadevăr. Și dacă există mai multe teorii cum a pornit virusul (nici cu gripa spaniolă nu e complet elucidat misterul la o sută de ani după), și fiecare are dreptul la părerea lui, acest lucru nu are nici un impact asupra soluției, unde nu e nici o ambiguitate sau vreun mister, și anume că vaccinurile ARN sînt cea mai avansată formă a științei, cu care vom vindeca și cancere în cîțiva ani, și nu ceva de care să ne temem”, scrie Alina Mungiu-Pippidi, pe romaniacurata.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.