Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alpinistul Horia Colibăşanu pleacă spre Himalaya pentru o nouă ascensiune, fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor, spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri

www.horiacolibasanu.com
Horia Colibășanu

Alpinistul Horia Colibăşanu a anunţat că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019, şi anume deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri. Colibăşanu este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de medic stomatolog.

Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu, care are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hámor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, potrivit news.ro.

Citește și: Dr. Virgil Păunescu, cel care a descoperit un vaccin anti-Covid, face un ultim apel către Guvern: ‘Măcar acum, în al 12-lea ceas’

Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii sportivului.

"Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună", a declarat Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya.

Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie-iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia Colibăşanu va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu - tabăra de bază Everest.

La începutul lunii aprilie, îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4.200 metri. Din 5 aprilie va începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 de metri.

În perioada 28 aprilie - 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în ţară.

Expediţia poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro, pe pagina de Facebook Horia Colibăşanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.

În 2021, are loc cea de-a 22-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya.

Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibăşanu în iunie 2017 cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele: Ordinului Naţional “Steaua României”, în grad de Cavaler.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

Horia Colibăşanu a participat la 22 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

Cariera sa sportivă, dar şi cea medicală, sunt surprinse în documentarul "Superhombre", lansat în 2020 şi premiat în cadrul mai multor festivaluri de film.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.