DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ALRO a încheiat 2020 cu afaceri de 2,51 miliarde lei, în scădere cu 9%

www.capital.ro
ALRO

Grupul Alro a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,51 miliarde lei, în uşoară scădere comparativ cu nivelul de 2,78 miliarde lei din 2019, şi un profit net de 335 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 67 milioane lei în anul precedent, notează mediafax.

„Privind înapoi la ceea ce s-a întâmplat în 2020, am putea spune că a fost anul în care ALRO a demonstrat, încă o dată, că este o companie robustă care s-a adaptat foarte rapid și eficient noii realități și noilor reguli de joc. Suntem mândri să afirmăm că ALRO a fost una dintre primele companii care a reacționat la efectele COVID-19. Am reușit să implementam cu promptitudine masuri eficiente și complexe care să asigure continuitatea operațiunilor Grupului, protejând în același timp sănătatea angajaților noștri și a familiilor acestora”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO.

În 2020, prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a ​​atins o medie 1.704 USD/tona, un nivel mai mic comparativ cu cel înregistrat în 2019 de 1.791 USD/tona. În perioada de carantina, LME a înregistrat un record negativ de 1.422 USD/tona, minimul din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, începând din iunie 2020, prețul aluminiului a început să crească, atât datorita optimismului fata de disponibilitatea vaccinului COVID-19, cât și datorita unei cereri crescute din partea Chinei.

Astfel, prețul aluminiului a depășit 2.000 USD/tona în decembrie 2020, în timp ce stocurile de aluminiu au scăzut până la finalul anului 2020.

În ceea ce privește cererea, primul trimestru al anului 2020 a adus o încetinire semnificativa pentru toate industriile producătoare, din cauza carantinei cauzate de pandemia COVID-19, în timp ce în al doilea trimestru al anului 2020, majoritatea tarilor europene au început să reducă restricțiile impuse asupra circulației și activităților comerciale, doar pentru a reveni ulterior la restricții și chiar la o carantina parțială în al treilea trimestru al anului 2020.

Aceasta volatilitate a mediului social și comercial european și international s-a tradus printr-o scădere a livrărilor de produse laminate plate din cauza declinului tuturor industriilor de transport. Cu toate acestea, industria construcțiilor a dat semne de îmbunatățire, deoarece au fost reluate proiectele deja aprobate înainte de izbucnirea pandemiei în Europa. În plus, masurile anti-dumping impuse de UE asupra mai multor tipuri de produse din aluminiu din China au determinat o creștere a vânzărilor din Europa și atât ALRO, cât și Vimetco Extrusion au profitat de aceasta situație.

În aceste condiţii, Grupul Alro a generat anul trecut fluxuri de numerar nete pozitive, din activitățile operaționale, de 323 milioane lei, de trei ori mai mari decât cele raportate în perioada similara a anului 2019, în principal datorita încasării, în septembrie 2020, a compensațiilor în conformitate cu Schema de Tranzacționare a emisiilor din UE (ETS) aferente anului financiar 2019 și vânzării certificatelor de emisii pe de o parte, și pe de alta parte, că urmare a efectelor pozitive ale masurilor anti-criza și de optimizare a stocurilor.

În plus, refinantarea cu succes a facilitaților de capital de lucru ale companiei a fost finalizata în noiembrie 2020 și acest nou angajament al băncilor pentru încă trei ani.

În ceea ce privește vânzările Alro de produse primare din aluminiu către terti, volumul acestora a crescut cu aproape 1% în 2020, până la 127.550 tone, în principal datorita vânzărilor de sarma, Alro fiind unul dintre principalii furnizori pe piață cablurilor.

Volumul vânzărilor de produse prelucrate din aluminiu a scăzut ușor, cu aproape 1%.

Dintre acestea, volumele produselor laminate plate a scăzut cu 6,8%, în principal din cauza benzilor (-31,6%), deoarece pandemia a afectat industria mondiala începând cu T2 cauzând probleme logistice care s-au tradus în continuare printr-o activitate mai redusa pentru clienți. Cu toate acestea, în ciuda efectelor negative ale pandemiei, vânzările de produse extrudate au crescut cu 21,7% comparativ cu anul 2019, în principal datorita livrărilor de profile către piață panourilor solare.

Alro Slatina este deţinută majoritar de grupul rus Vimetco (54,18%), controlat de miliardarul Vitali Maşitski, în timp ce Pavăl Holding, companie a fraţilor Pavăl de la Dedeman, are o participaţie de 23,21%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.