Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alternativele la încarcercare câștigă teren în Europa

penitenciare.info
penitenciar puscarie info

Recurgerea la măsuri alternative detenţiei este tot mai răspândită în Europa, relevă un studiu publicat marţi de Consiliul Europei ce confirmă o "tendinţă de dezvoltare de măsuri în regim deschis", transmite AFP.

"Numărul persoanelor care fac obiectul unor sancţiuni şi măsuri în regim deschis, fără privare de libertate a crescut cu 3% în Europa între 2019 şi 2020", conform celei mai recente anchete SPACE II, realizată de Universitatea din Lausanne pentru Consiliul Europei şi referitoare la pedepsele în regim deschis.

În opinia autorilor studiului, această creştere "reflectă continuarea pe plan european a unei tendinţe de dezvoltare de sancţiuni şi măsuri în regim deschis cum sunt monitorizarea electronică, munca în folos comunitar, arestul la domiciliu, regimul semideschis, urmarea de terapii sau eliberarea condiţionată".

Conform datelor furnizate de serviciile de probaţiune din 29 de ţări, numărul de persoane care fac obiectul unor măsuri alternative detenţiei a crescut "de la 1.456.192 în 2019 la 1.500.547 în 2020".

Celelalte ţări folosesc alţi indicatori, notează AFP.

Rata europeană mediană a persoanelor care fac obiectul unei sancţiuni sau pedepse în regim deschis este de 33,2 persoane per agent.

Studiul a mai constatat că 10 ţări din cele 47 ale CoE au înregistrat creşteri importante în ce priveşte recurgerea la astfel de măsuri, şi anume Serbia (+34%), Azerbaidjan (+27%), dar şi Spania (+15%), în timp ce altele au marcat scăderi notabile, ca Armenia (-47%) sau Bulgaria (-22%).

"În 34 din cele 40 de administraţii penitenciare şi de probaţiune care au furnizat date, rata măsurilor alternative închisorii este superioară ratei de încarcerare", a mai consemnat studiul.

La sfârşitul lui 2020, studiul a stabilit că în Europa se aflau "în probaţiune 149 de persoane la 100.000 de locuitori, raportat la 103 persoane încarcerate", rata fiind semnificativ mai ridicată în Polonia (643), Turcia (627), Lituania (568) şi Georgia (562).

Totuşi, aceste trei ţări prezentau şi rate de încarcerare "extrem de ridicate", ceea ce ar putea însemna că utilizează măsurile în regim deschis "nu ca alternativă la încarcerare, ci ca sancţiuni suplimentare", a consemnat studiul.

Acest lucru ar putea fi valabil şi în cazul altor ţări cu rate ridicate ale persoanelor aflate în probaţiune şi rate relativ ridicate de încarcerare, cum sunt Republica Cehă, Slovacia, Franţa, Marea Britanie (Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia), Letonia, Moldova, Portugalia, Estonia şi România, conform unui comunicat postat pe site-ul organizaţiei cu sediul la Strasbourg.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.