Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Am aflat cine face cărţile în BNR: ŞOC pentru Isărescu şi Georgescu! Liviu Voinea este cel care DĂ ORDINE în Banca Naţională!

jurnalul.ro
BANCA NATIONALA A ROMANIEI - BNR

Cursa pentru scaunul de Guvernator al Băncii Naţionale este pe ultima sută de metri, aşa că în BNR se agită spiritele şi se fac pariurile: dacă Mugur Isărescu nu va rămâne pentru al şaselea mandat, cine îi va lua locul? De-a lungul timpului, au fost vehiculate mai multe nume, printre care Liviu Voinea sau Florin Georgescu. Nici Isărescu nu s-ar retrage din cursă, deşi a mai lăsat de înţeles că 5 mandate au fost suficiente şi că Parlamentul va fi cel care va decide.

Tocmai pentru că există mai multe nume în bătălia pentru scaunul de Guvernator, fiecare dintre cei care doresc să-l ocupe încearcă să-şi demonstreze forţa şi competenţele. Ultima mutare a BNR care a stârnit nemulţumiri în piaţa financiară a fost proiectul de plafonare a gradului de îndatorare. Deşi oficialii BNR au renegat documentul apărut în media, aparent, aceea este intenţia băncii centrale. E adevărat că un astfel de plan, de plafonare a gradului de îndatorare, există încă de acum doi ani. Sursele noastre spun însă că deşi Guvernatorul a cerut consultări cu toată industria pentru aprobarea unei forme de document care să nu dezechilibreze piaţa, Liviu Voinea pune presiune pe membri Consiliului de Administraţie BNR pentru ca proiectul să fie aprobat cât mai repede, fără modificări şi fără aportul industriei sau discuţii cu Guvernul.

Dacă anul trecut, în urma unor discuţii cu băncile şi proiectarea diferitor scenarii, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, declara că un prag rezonabil ar fi de 53% pentru toate tipurile de credit, acum pragul din documentul vehiculat de presă este la mai puţin de jumătate pentru creditele de consum în lei. Direcţia care a lucrat la proiectul de limitare a gradului de îndatorare este chiar cea care se află în coordonarea lui Liviu Voinea, care, porivit unor surse, îşi doreşte foarte mult ca regulamentul 17 să sufere modificările propuse de el. Tocmai de aceea, în BNR s-au creat două tabere: o tabără care este împotriva proiectului şi una pro, din care face parte şi Liviu Voinea. De asemenea, aceleaşi surse ne-au declarat că Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR, nu este deloc de acord cu această măsură care, din punctul său de vedere, nu este potrivită, cel puţin nu acum, şi va duce la o încetinire bruscă a cererii şi ofertei de creditare.

Astfel, războiul pentru plafonarea gradului de îndatorare nu se duce doar între BNR şi piaţa financiară, ci şi în interiorul BNR, unde subiectul s-a transformat într-un război al orgoliilor şi o cursă pentru scaunul de Guvernator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.