Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Am intrat în faza III a crizei politice. Ce urmează după ce s-a retras și premierul desemnat Florin Cîțu

scenariu surse plan

Al doilea premier desemnat din partea PNL să formeze un guvern, Florin Cîțu, și-a depus mandatul în plină epidemie de coronavirus și președintele Klaus Iohannis a acceptat. După ce s-a intrat în faza II de COVID-19, a intrat și clasa politică în Faza III a crizei guvernamentale:

PSD a spus că gestul lui Florin Cîțu este cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Nu se știe încă dacă PSD va face o propunere de premier, urmează ca liderii centrali să ia o decizie. PSD ar susține un guvern de uniune națională sau unul de tehnocrați.

PNL vrea ca „generalul” Ludovic Orban să preia guvernul în vremea „războiului” cu COVID-19. De altfel, Florin Cîțu s-a retras tocmai pentru că „în timpul războiului nu se schimbă generalul”. Liberalii spun ca cel mai bine o sa treacă România de criza daca liderul PNL e si premier.

USR a spus că vechea clasa politica a inceput sa dea semne de „schizofrenie” si ca este vina PNL, a lui Klaus Iohannis si a lui Florin Cîțu pentru că nu există acum guvern plin votat deși era o majoritate largă în Parlament gata să instaleze o nouă echipă la Palatul Victoria. USR are propunere de premier pe Dacian Cioloș.

Pro România spune că toate partidele in afara PNL trebuie sa mearga la Cotroceni cu o singura propunere de premier. Liderul formatiunii, Victor Ponta, a declarat ca si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, este de acord cu o asemenea solutie.

PMP propune un Guvern de uniune naţională sau Executiv PNL – PMP – USR pentru gestionarea treburilor curente ale ţării până la alegerile la termen.

ALDE spune ca asa ceva nu s-a mai vazut in politica, ca premierul care avea o larga majoritate sa-si depuna mandatul cu 10 minute inainte de votul de investitura si ca ce s-a intamplat in Parlament este specific unei tari bananiere.

UDMR a cerut o propunere `serioasa' de premier, iar minoritatile voteaza pe oricine.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis să cheme partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat de premier care să încerce să formeze rapid un nou guvern.

Parlamentarii au fost mobilizați de majoritatea partidelor să nu plece din București în week-end.

Sunt informații neoficiale că ar putea avea loc consultările, desemnarea unui nou premier, audierea miniștrilor și votul de învestitură în regim ultra-rapid până lunea viitoare.

Klaus Iohannis va face in aceasta seara declaratii de presa la Cotroceni.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.