Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AMA, parțial responsabilă de scandalul dopajului din atletismul rusesc, afirmă vicepremierul Vitali Mutko

www.satuharapan.com
dopaj, doping

Vicepremierul rus pentru probleme de sport, Vitali Mutko, a acuzat marți Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) că este parțial responsabilă pentru problemele legate de dopaj existente în sportul din țara sa, adăugând că este timpul să se întoarcă pagina acestui scandal, conform Agerpres.

Potrivit lui Vitali Mutko, AMA a aprobat numirea ca director al Laboratorului antidoping din Moscova a lui Grigori Rodcenkov, acuzat ulterior că ar fi în mijlocul scandalului de dopaj de stat care a zguduit în special atletismul din Rusia. "Că acest om a încălcat regulile și procedurile AMA, suntem de acord. (...) Noi ne reformăm sistemul antidoping, dar trebuie sa fie astfel încât să existe și o responsabilitate a AMA, organism care ar fi trebuit să fie garantul acestui om, pe care l-a acreditat și căruia i s-a permis să lucreze. Practic, era sub controlul lor dar acum este învinuit statul rus'', a declarat Mutko într-un interviu acordat R-Sport.

Potrivit responsabililor de la Moscova, Grigori Rodcenkov, acuzat că a distrus mai mult de o mie de eșantioane ale sportivilor în ajunul unei vizite a inspectorilor AMA, era un funcționar subordonat șefilor AMA, iar activitatea sa nu ar fi fost controlată de statul rus. "Este timpul să punem capăt acestei povești și să nu mai dăm vina pe sportul rusesc, pentru că am fost sub controlul organizațiilor internaționale de doi ani", a declarat vicepremierul rus.

RUSADA, Agenția rusă antidoping, a fost suspendată în 2015 în urma unui amplu scandal de dopaj care a urmat după publicarea unui raport al AMA și care a relevat existența unui ''sistem de dopaj de stat'' pus la punct între 2011 și 2015, sub supravegherea autorităților ruse și cu ajutorul serviciilor secrete. În urma acestor dezvăluiri, sportivii ruși au fost interziși din toate competițiile internaționale de atletism, fiind excluși și de la JO 2016 de la Rio și de la Mondialele 2017 de la Londra.

În iunie, Agenția mondială antidoping a autorizat Rusia să conducă din nou propriile controale antidoping, sub supravegherea experților săi și ai agenției britanice (UKAD), deschizând o portiță pentru o reabilitare a RUSADA în toamna anului 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.